Greșeala fatală pe care o fac mulți șoferi tineri: „Te poate omorî!” Avertismentul lui Titi Aur

De multe ori facem o greșeală la volan care ne poate fi fatală atât nouă cât și celor care sunt cu noi în mașină! Dacă vreți să vă salvați viața, aveți grijă la acest lucru!

Greșeala fatală pe care o fac mulți șoferi tineri
Greșeala fatală pe care o fac mulți șoferi tineri

Invitați în cadrul emisiunii DC Conducem, de la dcnews, Comisarul șef Bogdan Oproiu și Titi Aur au vorbit despre câteva greșeli care le pot fi fatale șoferilor! Este vorba mai exact de modul în care purtăm centura. De multe ori oamenii se încumetă să prindă centura la spate, numai pentru a nu mai piui mașina. Asta se întâmplă mai ales în cazul în care merg pe distanțe nu prea mari. Cu toate acestea, asta îi poate costa viața, pentru că nu există nicio scuză să nu îți prinzi centura așa cum trebuie, potrivit spunelor comisarului șef Bogdan Oproiu. Pe lângă faptul că nu sunt protejați cum trebuie, mai există un pericol neștiut de cei mai mulți.

Titi Aur: Pericolul este mult-mult mai mare, mai bine nu o pui deloc

„Marea problemă cu centura pusă prin spate este că nu se învață asta de la școala de șoferi. Centura are un cartuș pirotehnic. În momentul în care ai un impact cartușul pirotehnic, adică ai un senzor inerțial care îi spune sistemului vezi că mașina s-a oprit mai repede decât orice frânare, ceea ce înseamnă că s-a lovit în ceva, atunci se declanșează airbag-ul sau airbag-urile și se declanșează și cartușul pirotehnic de la centură. Ce face cartușul pirotehnic? Ăla explodează și de strânge în scaun, te ține strâns în scaun.

Dacă tu ai centura prinsă prin spate, centura este practic încovoiată, este ca o praștie, ca o catapultă. Practic tu stai pe centură și în cazul unui impact, pe lângă faptul că pleci tu în față din inerție și dai cu pieptul în volan sau te aruncă prin geam, se mai întinde și acea centură când explodează și te aruncă. La 20-30 de kilometri pe oră dacă te oprești brusc te poate omorî, te dă cu pieptul în volan pentru că te împinge, adică cel care face asta nu știe că punând centura prin spate nu doar că nu te va proteja, îl va împinge foarte tare în cazul unui impact, adică pericolul este mult-mult mai mare, mai bine nu o pui deloc."

Pericolul este unul imens

Sau mai sunt acele dispozitive pe care le pun și doar acoperă gaura, nu sunt atât de periculoasă, că nu porți centură, dar sunt altele mai periculoase, alea pe care le pui și pe urmă pui centura în ăla. De fapt, dispozitivul acela care e prins acolo nu are niciun efect. Tu zici că ai pus centura, că intermediarul ăla stă mereu și tu pui din când în când centura. De fapt, tăblița aia, în cazul unui impact, nu ține nimic, nu face nimic, moartea la colț costă 5 lei să o cumperi.

Dacă nu purtați centură de siguranță riscați o amendă
Dacă nu purtați centură de siguranță riscați o amendă

Deci omul nefiind instruit el nu știe că se pune în pericol, el crede că păcălește polițistul, ca să nu mai spunem de varianta în care tata și mama sunt legați în față și copilul liber în spate, ceea ce înseamnă că este doar de frica polițistului, să nu le ia carnetul, pentru că unul care e conștient că este în pericol, eu nu cred că există o familie care să nu-și iubească copilul, nu cred că e asta, motivul este lipsa de educație", a explicat Titi Aur pentru DC Conducem.

Mai mult, comisarul-șef Oproiu a reamintit că toate persoanele din mașină trebuie să poarte centură de siguranță dacă se află pe un loc dotat cu așa ceva, și că cei care nu o fac riscă să fie amendați alături de șofer.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net