Greva din Educație continuă! Sindicaliștii nu sunt mulțumiți de oferta Guvernului
Greva din învățământ continuă și luni, 29 mai. Sindicaliștii din Educație spun că nu sunt mulțumiți de ordonanța de urgență pregătită de Guvern, cea referitoare la prime. Marius Nistor, lider sindical: „cred că domnii de la Guvern nu înţeleg despre ce este vorba."
Greva va continua și luni, 29 mai
Sindicaliștii spun că greva profesorilor va continua, așadar dascălii care au protestat săptămâna trecută nu se vor întoarce nici mâine la cursuri.
„Cred că domnii de la Guvern chiar nu înţeleg despre ce este vorba. Le scapă în totalitate care este situaţia din învăţământ", a declarat Marius Nistor, preşedintele federaţiei Spiru Haret, duminică, la Antena 3 CNN. Anunțul a fost clar. Greva va continua: „nu ne dorim acest lucru, dar dacă unii cred că vin cu astfel de declaraţii duminică şi luni încetează greva, nu e credibil".
Care a fost anunțul Guvernului
Guvernul a anunţat, duminică, 28 mai, faptul că va acorda prime în Educaţie în valoare de peste 700 de milioane de lei, pentru deblocarea crizei din sistem, sperând că în acest fel dascălii se vor întoarce la catedră.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a vorbit despre prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse până acum protestatari.
De asemenea Dan Cărbunaru, a anunțat că vor fi demarate discuțiile dintre Ministerul Muncii și reprezentanții sindicatelor din Educație și nu numai.
Care sunt revendicările profesorilor
Profesorii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Dascălii mai vor instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, dar și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Angajații din Educație cer și acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, cât și acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat).
Dascălii își doresc și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, dar și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.