„Gripa afectează tot mai mulți tineri activi. Vaccinarea e singura armă împotriva bolii”

Ultima actualizare:

Vremea rece, vântul, umezeala favorizează apariția bolilor de sezon. Dintre ele, poate cea mai periculoasă este gripa, mai ales pentru copii, bătrâni și bolnavii cronic. Medicii atrag atenția că cea mai eficientă metodă de a ține virusul gripal departe este vaccinarea antigripală. Iată ce e de făcut!

Gripa este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare, recomandarea fiind atât a Organizației Mondiale a Sănătății, cât şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Potrivit acestuia, până acum, au fost depistate 12 cazuri de gripă, la nivel național, ceea ce înseamnă că sezonul gripal a debutat deja, iar virusul începe să se extindă.

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă, iar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între 4 și 50 de milioane de cazuri, în fiecare an, iar între 15.000 și 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

Care sunt victimele gripei

Specialiștii atrag atenția că gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populație, dar cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 5 ani, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice și al persoanelor angajate în sistemul medical .

„Gripa poate fi percepută asemenea unui iceberg: vedem doar vârful, avem sentimentul că nu ne putem îmbolnăvi, pentru că dispunem de o imunitate relativ bună. Impactul cu iceberg-ul pe un teren la risc poate fi însă nimicitor. Copiii mici, sub 5 ani, femeile gravide, seniorii sau bolnavii cronici sunt ținte vii, extrem de sensibile la acțiunea virusului. Aceste categorii dezvoltă forme severe de boală și devin surse portante de infectare a altor persoane din comunitate. Contagiozitatea depășește 90%. O persoană care strănută va împrăștia virusuri pe o arie de cel puțin șase metri”, explică dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie

Vaccinarea, cea mai eficientă împotriva gripei

Medicul mai spune că îngrijorător este faptul că, în România ultimilor ani, ne-am confruntat cu forme de boală severe survenite la persoane tinere, active, implicate social. „O analiză simplă a contextului îmbolnăvirii, a evoluției bolii, a zilelor de invaliditate temporară necesare refacerii relevă o situație îngrijorătoare, dar reală: neavând tratament țintit împotriva virusului gripal, singurul tratament eficient rămâne prevenția bolii prin vaccinare. Înțelegerea acestor adevăruri simple ne poate feri de suferința celor dragi nouă sau a noastră”, a adăugat dr. Herdea.

Cum acționează virusul gripal

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume și care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale.

Când apare gripa

Gripa apare în timpul epidemiilor anuale din sezonul rece. De regulă, epidemiile din sezonul rece afectează fiecare țară europeană timp de una până la două luni și, la nivel continental, durează aproximativ patru luni. Infecții sporadice pot apărea și în afara sezonului gripal, deși incidența îmbolnăvirilor este foarte scăzută în lunile de vară.

„Este regretabil faptul că pacienții spitalizați din cauza complicațiilor unei infecții gripale își dau seama abia când ajung aici că spitalizarea putea fi prevenită prin imunizare”, declară dr. Bram Palache, cercetător în domeniul vaccinurilor gripale.

Care sunt simptomele gripei

# febră 39 – 40 grade Celsius;

# frisoane;

# cefalee (dureri de cap);

# dureri musculare;

# astenie fizică (slăbiciune);

# congestionarea faringelui (roşu în gât);

# răguşală până la afonie (pierderea vocii);

# tuse frecventă, uscată, obositoare;

# inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);

# greţuri. Vărsături;

Cum se tratează gripa

Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirină), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye.

# Consultaţi medicul de familie!

# Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital: susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie şi cardio – vasculară), antibiotice în caz de suprainfecţii bacteriene

Cât ne costă gripa, anual?

Gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, dar poate fi prevenită. Înțelegerea modului în care boala este contractată și cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări și decese premature. În pofida duratei relativ scurte a bolii, anual  povara economică și cea pusă asupra sistemului de sănătate publică este substanțială. Se estimează că, în Europa, costurile (directe și indirecte) asociate gripei  se situează între 6 și 14 miliarde de euro anual, dacă se iau în calcul costurile asociate spitalizării și a banilor pierduți în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza  gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă. 

„Iarna trecută, sistemele medicale aproape s-au prăbușit din cauza morbidității enorme cauzate de gripă și a complicațiilor acesteia. Fără vaccinare, ar fi putut fi un dezastru. Creșterea numărului de vaccinări ar putea contribui la menținerea sistemelor medicale și la prevenirea suferinței pacienților”, precizează dr. Ted van Essen, medic generalist și membru al Comitetului pentru Programul Olandez constituit în vederea implementării  Programului Național de Vaccinare împotriva gripei.

Câți români a ucis gripa, sezonul trecut

În România, 129 de oameni au decedat în sezonul rece 2017 – 2018 din cauza gripei şi peste 1.700 s-au îmbolnăvit. Potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 8-14 octombrie, medicii din întreaga țară au depistat 12 cazuri de gripă, acestea nefiind, cel puțin deocamdată, confirmate în laborator.

Citește și:

Ești sigur că ai viroză? Uite care sunt semnele comune ale virozei și gripei!

Cele mai eficiente remedii din usturoi care alungă gripa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpg
image png
carte pixabay jpg
multi bani jpg
bani banca bancnote jpeg
lake lucerne region 4343793 1280 jpg
image png
supa instant istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net