ÔÇŁOrdonan╚Ťa SpeculeiÔÇŁ, arma Guvernului Ciuc─â pentru a bloca pre╚Ťurile. Noi propuneri fiscale

├Än fa╚Ťa avalan╚Öei scumpirilor la combustibil ╚Öi energie, guvernul Ciuc─â a contraatacat ieri cu ÔÇŁOrdonan╚Ťa SpeculeiÔÇŁ. Documentul ├«╚Öi propune s─â ajute organele de control s─â sanc╚Ťioneze ÔÇŁpre╚Ťurile nesim╚ŤiteÔÇŁ sau ├«n╚Ťelegerile de tip cartel. Nimic ├«nc─â despre mult discutatele modific─âri fiscale negociate de liderii PSD-PNL-UDMR.

index jpg
Virgil Pascu, vicepre╚Öedintele Consiliului Concuren╚Ťei a explicatÔÇŁOrdonan╚Ťa SpeculeiÔÇŁ. Foto: digi24

ÔÇŁOrdonan╚Ťa speculeiÔÇŁ permite autorit─â┼úilor, ├«n situa┼úii excep┼úionale, s─â intervin─â ┼či s─â corecteze ├«n timp real comportamente inadecvate ale comercian┼úilor sau produc─âtorilor de bunuri ┼či prestatorilor de servicii. ┬áPrin aceast─â ordonan╚Ť─â cerut─â de organele de control, va fi interzis─â limitarea produc┼úiei unor de bunuri, dar ┼či p─âstrarea lor nejustificat─â ├«n scopul cre─ârii unui deficit pe pia┼ú─â. Ce ├«nseamn─â ÔÇŁsitua╚Ťii excep╚ŤionaleÔÇŁ sau care sunt bunurile al c─âror pre╚Ť va fi monitorizat, urmeaz─â a fi l─âmurit ├«ntr-o lege urm─âtoare.

ÔÇŁOrdonan┼úa de urgen┼ú─â adoptat─â prevede posibilitatea ca Guvernul Rom├óniei s─â emit─â o hot─âr├óre de guvern ├«n situa┼úii excep┼úionale, enumerate ├«n ordonan┼ú─â - mobilizarea for┼úelor armate, stare de urgen┼ú─â, stare de r─âzboi, stare de alert─â┬á┼či alte┬ást─âri de criz─â┬ástabilite prin lege. Aceast─â ordonan┼ú─â nu este aplicabil─â pre┼úului produselor alimentare acum,┬ápentru c─â nu trecem printr-o criz─â de o gravitate at├ót de mare, ├«nc├ót s─â se impun─â emiterea unei astfel de hot─âr├óri de Guvern(ÔÇŽ)Lista bunurilor ale c─âror pre╚Ťuri vor fi monitorizate anti-specul─â va fi ├«ntocmit─â la recomandarea Ministerului Economiei ┼či a altor institu┼úii sau ministere┬ácare au competen┼ú─â ├«n materie, ├«n func┼úie evident de criza care v─â veniÔÇŁ, a precizat dup─â ╚Öedin╚Ťa de guvern Dan Virgil Pascu, vicepre╚Öedintele Consiliului Concuren╚Ťei citat de news.ro. El a subliniat c─â hot─âr├órea de Guvern poate fi emis─â pentru o perioad─â limitat─â de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungit─â succesiv pentru perioade de 3 luni de zile.

Guvernul Ciuc─â a blocat angaj─ârile dar cu excep╚Ťii

A╚Öa cum anun╚Ťase Guvernul Ciuc─â, ├«n ╚Öedin╚Ťa de joi a aprobat blocarea angaj─ârilor la stat de la 1 iulie dar ├«n bunul stil rom├ónesc au ap─ârut ╚Öi excep╚Ťii. Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administra┼úia public─â a fost suspendat─â pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022. ├Än schimb, s-a decis continuarea procedurilor aflate ├«n derulare pentru ocuparea posturilor pentru care au fost demarate deja concursuri.

Mai mult: ├«n cazuri temeinic justificate, ordonan┼úa de urgen┼ú─â d─â posibilitatea ca, prin memorandum aprobat ├«n ┼čedin┼úa Guvernului, s─â poat─â fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din institu┼úiile ┼či autorit─â┼úile publice centrale ┼či locale, cu ├«ncadrarea ├«n cheltuielile de personal.

Ajutoare pentru IMM-uri și cultivatorii de struguri și cartofi

O alt─â ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â dat─â de Executiv se refer─â la ajutoare pentru IMM-uri iar bugetul alocat este de 400 de milioane de euro dup─â cum a declarat ministrul Investi┼úiilor ┼či Proiectelor europene, Marcel Bolo┼č.

├Än sf├ór╚Öit, Guvernul a aprobat ├«n ┼čedin┼úa de joi un program pentru ajutorarea cultivatorilor de struguri de mas─â, ├«n valoare de 15 milioane de lei ┼či altul pentru cultivatorii de cartofi.

Modificările fiscale care vor fi adoptate până la 1 iulie

├Än acela╚Öi timp liderii celor trei partide care compun guvernul Ciuc─â, PNL, PSD ╚Öi UDMR au analizat miercuri sear─â toate propunerile de schimbare a legisla╚Ťiei fiscale avansate de speciali╚Öti. Unele au fost respinse, multe au fost am├ónate dar c├óteva au fost acceptate a╚Öa cum a anun╚Ťat pre╚Öedintele PSD, Marcel Ciolacu. Iat─â m─âsurile pe care liderul PSD spune c─â s-au ├«n╚Ťeles liderii Coali╚Ťiei ╚Öi vor fi aprobate s─âpt─âm├óna viitoare

-Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.

-Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).

-Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

-instituirea contribu╚Ťie pentru S─ân─âtate ╚Öi Educa╚Ťie de 0,5% din cifra de afaceri pl─âtit─â de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. M─âsura va avea caracter temporar, aplic├óndu-se pe o perioad─â limitat─â de doi ani.

-pentru persoanele cu salariul minim, se contureaz─â varianta unui impozit zero pe venit.

-impozitul pe cl─âdiri se va calcula ├«n func╚Ťie de valoarea propriet─â╚Ťii, care se reg─âse╚Öte ├«n grila notarial─â. Autorit─â╚Ťile locale pot aplica un impozit cuprins ├«ntre 0,1% ╚Öi 0,2% din valoarea de impozitare raportat─â.

-aplicarea unui TVA majorat de la 9% la 19% la b─âuturile care con╚Ťin zah─âr.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!

vladut
Satul Aceredo jpg
cub ion ╚Ťiriac png
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
image png
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg