”Ordonanța Speculei”, arma Guvernului Ciucă pentru a bloca prețurile. Noi propuneri fiscale

Ultima actualizare:

În fața avalanșei scumpirilor la combustibil și energie, guvernul Ciucă a contraatacat ieri cu ”Ordonanța Speculei”. Documentul își propune să ajute organele de control să sancționeze ”prețurile nesimțite” sau înțelegerile de tip cartel. Nimic încă despre mult discutatele modificări fiscale negociate de liderii PSD-PNL-UDMR.

Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței a explicat”Ordonanța Speculei”. Foto: digi24
Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței a explicat”Ordonanța Speculei”. Foto: digi24

”Ordonanța speculei” permite autorităţilor, în situaţii excepţionale, să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii.  Prin această ordonanță cerută de organele de control, va fi interzisă limitarea producţiei unor de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Ce înseamnă ”situații excepționale” sau care sunt bunurile al căror preț va fi monitorizat, urmează a fi lămurit într-o lege următoare.

”Ordonanţa de urgenţă adoptată prevede posibilitatea ca Guvernul României să emită o hotărâre de guvern în situaţii excepţionale, enumerate în ordonanţă - mobilizarea forţelor armate, stare de urgenţă, stare de război, stare de alertă şi alte stări de criză stabilite prin lege. Această ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum, pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare, încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern(…)Lista bunurilor ale căror prețuri vor fi monitorizate anti-speculă va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii sau ministere care au competenţă în materie, în funcţie evident de criza care vă veni”, a precizat după ședința de guvern Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței citat de news.ro. El a subliniat că hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile.

Guvernul Ciucă a blocat angajările dar cu excepții

Așa cum anunțase Guvernul Ciucă, în ședința de joi a aprobat blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie dar în bunul stil românesc au apărut și excepții. Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022. În schimb, s-a decis continuarea procedurilor aflate în derulare pentru ocuparea posturilor pentru care au fost demarate deja concursuri.

Mai mult: în cazuri temeinic justificate, ordonanţa de urgenţă dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Ajutoare pentru IMM-uri și cultivatorii de struguri și cartofi

O altă ordonanță de urgență dată de Executiv se referă la ajutoare pentru IMM-uri iar bugetul alocat este de 400 de milioane de euro după cum a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş.

În sfârșit, Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un program pentru ajutorarea cultivatorilor de struguri de masă, în valoare de 15 milioane de lei şi altul pentru cultivatorii de cartofi.

Modificările fiscale care vor fi adoptate până la 1 iulie

În același timp liderii celor trei partide care compun guvernul Ciucă, PNL, PSD și UDMR au analizat miercuri seară toate propunerile de schimbare a legislației fiscale avansate de specialiști. Unele au fost respinse, multe au fost amânate dar câteva au fost acceptate așa cum a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu. Iată măsurile pe care liderul PSD spune că s-au înțeles liderii Coaliției și vor fi aprobate săptămâna viitoare

-Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.

-Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).

-Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

-instituirea contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

-pentru persoanele cu salariul minim, se conturează varianta unui impozit zero pe venit.

-impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de valoarea proprietății, care se regăsește în grila notarială. Autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1% și 0,2% din valoarea de impozitare raportată.

-aplicarea unui TVA majorat de la 9% la 19% la băuturile care conțin zahăr.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net