Guvernul, prea „relaxat” cu sănătatea copiilor noștri? Medicul Octavian Jurma critică măsurile luate în școli
Toți elevii vor merge fizic la școală până la rata de infectare de 6 la mia de locuitori, anunța vinerea trecută ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după o ședință de Guvern la care au participat responsabili din mai multe domenii. Asta în timp ce anul trecut eram mult mai precauți: unele clase treceau în online imediat ce incidența depășea 1 la mie. De ce ne-am relaxat acum? Greu de spus!
Anul școlar 2021-2022 începe în plin val 4 al pandemiei de coronavirus, dominat de o tulpină mult mai agresivă, mult mai contagioasă, care „afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii”, după cum ne spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Cu toate acestea, Guvernul se ambiționează să mențină școlile deschise până la pragul de incidență de 6 la mie, prag la care, anul trecut, localitățile se închideau și absolut toți copiii stăteau acasă. „Până acum, ştiţi foarte bine, erau scenariile deja cunoscute, verde, galben, roşu, şcolile rămâneau integral deschise până când localitatea ajungea la pragul de 1 la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel până la care şcolile rămân în totalitate deschise”, a declarat zilele trecute Sorin Cîmpeanu.
Pentru a înțelege rațiunea autorităților, medicul și cercetătorul Octavian Jurma a pus în balanță situația de anul trecut și pe cea de acum. Haideți să vedem!
Cum a fost în anul școlar trecut
- La incidența de până la 1/mia de locuitori – scenariu verde: toți elevii mergeau fizic la școală.
- Incidență între 1 și 3 la mie – scenariu galben: mergeau la școală copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din ani terminali. Toți ceilalți – online.
- Incidență între 3 și 6 la mie - scenariu roșu: mai mergeau la școală doar copiii de grădiniță și de ciclu primar.
- Incidență de peste 6 la mie – localitatea se carantina și toată lumea stătea acasă.
Cum va fi acum
- Până la incidența de 6 la mie: scenariul verde, absolut toți copiii merg fizic la școală.
- Peste pragul de infectare de 6 la mie, sunt două posibile scenarii: trecerea completă în online a tuturor copiilor, sau trecerea în online doar a celor nevaccinați și netrecuți prin boală.
5 întrebări de neînțeles
„Iată că Guvernul a decis ca cel mai înalt prag de alarmă din februarie 2021, cel de 6 la mie, să devină acum cel mai mic prag de alarmă pentru autorități. Nivelul la care consideram în valul 3 (Alpha) că trebuie să închidem totul, inclusiv localitatea, a devenit în valul 4 (Delta) nivelul la care abia încep să se deranjeze autoritățile”, atrage atenția Octavian Jurma, care pune 5 întrebări, pentru a înțelege de ce s-a luat această decizie:
- Are tulpina Delta o rată de infectare mai mică decât Alpha? Nu! Ne spune asta chiar Guvernul. Delta e, de fapt, de două ori mai infecțioasă.
- Mor mai puțini oameni dacă se infectează cu Delta? Nu! De fapt, se infectează și mor până și 10% din cei vaccinați.
- Este tulpina Delta mai blândă cu copiii noștri decât Alpha? Nu! Se infectează de două ori mai frecvent și ajung la spital.
- Testăm acum în școli? Nu!
- Folosim pașaportul verde pentru a garanta siguranța în clase și în școli? Nu! „Asta e doar pentru turism”, răspunde cu ironie Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Concluzie: „Păi dacă absolut nimic nu e mai bine în valul 4 față de valul 3, atunci de ce suntem mai relaxați cu sănătatea noastră și a copiiilor noștri, dragi guvernanți?”, întreabă medicul.