Guvernul promite: din 2016 umblă câinii cu covrigii-n coadă!

Ultima actualizare:

    Câini cu covrigii în coadăFotomontaj: Click!
Câini cu covrigii în coadăFotomontaj: Click!

Chiar vin vremuri mai bune sau guvernanţii vor să ne îmbuneze în următorii ani până la alegeri? Ministerul Finanţelor a pregătit un nou Cod Fiscal prin care vrea să scadă TVA la 20% la toate produsele şi serviciile, iar la carne, peşte, legume şi fructe chiar la 9%, de la 1 ianuarie 2016. Proiectul a început să fie discutat oficial abia ieri şi va mai dura până să devină lege. Dacă va deveni vreodată!

Iată cele mai importante măsuri propuse în proiectul noului Cod Fiscal, potrivit Ministerului de Finanţe.Scăderea TVA: 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018; 9% la carne, peşte, legume şi fructe, de la 1 ianuarie 2016; introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel.Scăderea cotei unice de impozitare: 14%, de la 1 ianuarie 2019, pentru impozit pe venit şi pentru impozit pe profit.Reducerea fiscalităţii pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea microîntreprinderilor fără angajaţi: 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariaţi, 3% pentru microîntreprinderile cu un salariat, penalităţi 3%+1.530 lei trimestrial, pentru micro­între­-prinderile fără salariaţi.Eliminarea impozitului pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura ajută la eliminarea dublei impozitări.Scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzină şi motorină. Scăderea accizei la alcool, bere şi vinuri, în paralel cu creşterea accizei la băuturile fermentate liniştit (cu alcool şi îndulcitori).Reducerea cotei contribuţiilor de asigurări sociale de stat (CASS) pentru condiţii normale de muncă, din 2017: de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017; reducerea contribuţiilor la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017.Creşterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit. În prezent, plafonul neimpozabil este de 1.000 lei, iar acesta va creşte la 1.050 lei, în anul 2016, şi cu câte 50 lei în fiecare an fiscal până se va ajunge la valoarea de 1.200 lei lunar.Extinderea bazelor impozabile în cazul contribuţiilor de asigurări sociale şi contribuţiilor de asigurări de sănătate şi plafonarea acesteia la cinci câştiguri salariale medii brute pe ţară.Eliminarea impozitului pe construcţii, începând cu 1 ianuarie 2016. Neimpozitarea totală a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregătirea profesională şi perfecţionarea angajaţilor.Mărirea marjelor în care autorităţile locale pot decide cu privire la impozitele şi taxele locale.Eliminarea a 19 taxe şi impozite.Pentru cei cu venituri reduse din salarii, de până la 1.000 lei/lună brut, a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere, de la un maxim de 650 lei/lună, la 800 lei/lună.Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.

Banca îţi ia casa, apoi scapi de orice datorie

Darius Vâlcov  Ministru de finanţe
Darius Vâlcov Ministru de finanţe

Nu ai bani să îţi plăteşti creditul ipotecar la casă? Vine banca, îţi ia locuinţa, apoi trebuie să plăteşti şi restul din credit. Adică, rămâi pe drumuri şi dator la bancă. Aşa se întâmplă acum. De la anul însă, situaţia pentru datornici s-ar putea îmbunătăţi. O directivă a Uniunii Europene limitează băncile la executarea silită a bunurilor ipotecate, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România (ANPC) cere să se aplice şi la noi. Cu alte cuvinte, dacă banca îţi ia casa pentru neplata ratelor, dar nu se acoperă întreaga sumă datorată, nu va mai putea executa şi alte bunuri, cum ar fi salariul, maşina, frigiderul ori maşina de spălat. Noua lege ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în luna martie 2016.

Alocaţiile copiilor ar putea fi mărite la 200 de lei

De la anul însă, situaţia pentru datornici s-ar putea îmbunătăţi
De la anul însă, situaţia pentru datornici s-ar putea îmbunătăţi

Există un proiect important şi pentru copii. Marţi a fost dezbătută, în Senat, legea care prevede creşterea alocaţiilor pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei pe lună. Senatorii PNL susţin că statul cheltuieşte mai mult cu deţinuţii şi câinii maidanezi şi că e timpul ca şi micuţii să primescă ceva în plus. Guvernul a dat imediat replica, prin Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii. “Efortul bugetar suplimentar lunar ar fi de 550 milioane de lei. Guvernul nu susţine prezenta propunere legislativă”, a declarat acesta. Chiar şi aşa, senatorii şi deputaţii vor avea însă ultimul cuvânt. De majorare ar beneficia 3,5 milioane de copii, cei până în doi ani primind deja suma cerută de parlamentari.

"Cresc veniturile clasei de mijloc"

Guvernul nu susţine prezenta propunere legislativă
Guvernul nu susţine prezenta propunere legislativă

“Beneficiul pentru economie al noului pachet fiscal este unul major, mergând de la creşterea veniturilor clasei de mijloc şi la crearea de noi locuri de muncă (scăderea TVA şi reducerea fiscalităţii pentru microîntreprinderile active), până la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la creşterea eficienţei ANAF. Proiectul cuprinde puncte de vedere ale tuturor părţilor interesate”, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net