Guvernul vrea să taxeze suplimentar companiile de petrol și gaze

Ultima actualizare:

    Exploatările de hidrocarburi trebuie să aducă mai mulți bani la buget potrivit guvernanților
Exploatările de hidrocarburi trebuie să aducă mai mulți bani la buget potrivit guvernanților

Vin vremuri grele pentru firmele de petrol și gaze. Guvernul Cioloș plănuieşte să schimbe de la anul impozitarea acestora, pe lângă redevenţe, firmele din cele două domenii urmând să plătească un impozit pe profitul suplimentar pe extracţie. Potrivit digi24.ro, vor exista și facilități pentru agenții economici care fac investiţii. Impozitul suplimentar de 35% pe profitul excepţional ar urma să înlocuiască taxa specială de 0,5% pe veniturile din extracţie, o taxă care se aplică la toată producţia. Anul trecut, această taxă a adus venituri de aproape 72 de milioane de lei, dar anul acesta, guvernul se aşteaptă să încaseze la o sumă mai mică cu aproape două milioane de lei

Programul Naţional de Convergenţă prevede ca noile taxe pentru companiile de petrol şi gaze să fie introduse de anul viitor. Potrivit documentului, profitul din extracţia de hidrocrarburi ar urma să fie taxat suplimentar, dar investiţiile vor beneficia de deduceri importante. Documentul guvernamental nu oferă procente concrete, dar surse citate de Profit.ro scriau anul trecut că impozitul pe profitul suplimentar va fi de 35%, iar deducerea suplimentară de 15%.

Guvernul spune că vrea să încurajeze atât exploatările offshore, cât şi pe cele de pe uscat: Dacă pentru zăcămintele din Marea Neagră interesul este mare indiferent de valoarea facilităţilor fiscale, pe uscat, deducerile fiscale le-ar putea oferi companiilor o flexibilitate de care au nevoie. 90% dintre zăcămintele de pe uscat ale României sunt mature, ceea ce înseamnă că producţia lor de hidrocarburi este tot mai mică şi mai scumpă.

Un studiu PriceWaterhouseCoopers arăta că după ce a atins apogeul la finele anilor '70 şi începutul anilor '80, producţia de petrol şi gaze a României a ajuns să înregistreze scăderi medii anuale de 10%. Iar costul de extracţie al unui baril de petrol a ajuns la 17 dolari în România de două ori şi jumătate mai mare decât al celor din Norvegia.

În România sunt peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, iar companiile petroliere spun că menţinerea acestor instalaţii are nevoie de investiţii mari. Ca să demonstreze importanţa acestor investiţii, Asociaţia Companiilor Petroliere cita în martie un studiu KPMG care arăta că un miliard de euro investit în zăcămintele de pe uscat are un impact de 3,2 miliarde de euro la nivelul economiei.

O sumă mult mai mare, de aproape 1,4 miliarde de lei a fost încasată din redevenţe. Acestea ar urma să rămână în continuare în vigoare, însă de doi ani se vorbeşte despre o schimbare a nivelului lor.

În prezent redeventele cuprinse intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de dimensiunea zăcămintelor de petrol şi gaze. Cu cât un zăcământ este mai mare, cu atât şi redevenţele sunt mai sus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net