Halloween 2021. Semnificație. Tradiții și obiceiuri, Cum se sărbătorește în lume

Ultima actualizare:

    Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an la 31 octombrie
Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an la 31 octombrie

Sărbătoarea de Halloween are loc în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie și este celebrată în întreaga lume, în special în Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. În această zi se respectă anumite tradiții: ne costumăm în personaje desprinse din povești de groază, mergem la colindat și sculptăm dovleci. Obiceiurile sunt însă mult mai multe, diferă de la o zonă la alta și de la o țară la alta.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală dar nu numai. Ea s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților. Halloween este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data  variază. De exemplu, în Suedia se celebrează în prima sâmbătă din noiembrie. 

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Tradiții și obiceiuri de Halloween

În întreaga lume, în noaptea de Halloween se respectă anumite trdiții și obiceiuri iubite mai ales de copii. Este noaptea în care merg la colindat și primesc bomboane, în care se costumează în diferite personaje și sculptează dovleci înfricoșători. Este momentul din an când se celebrează viața de dincolo, când sunt comemorate rudele decedate, când se aduc ofrande și se aprind lumânări în cimitire.

Copiii merg la colindat

Copiii se costumează în monştri, vampiri, mumii, scheleţi şi merg din casă în casă, întrebând “Păcăleală sau dulciuri?/ Trick or treat?”. Cuvântul „păcăleală” presupune că celor ce nu le oferă dulciuri sau bani copiilor le va fi făcută o farsă. Se consideră că tradiţia îşi are originea într-o practică medievală în care mai multe personaje erau invitate pe o scenă. Două dintre acestea se prindeau în luptă. Cel învins era readus la viaţă de un om care interpreta rolul unui medic. La sfârşitul secolului al XIX-lea, colindatul reprezenta deja o practică de Halloween în Scoţia. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea.

Ne costumăm în personaje de poveste 

Costumele tradiţionale de Halloween reprezintă strigoi, monştri, vampiri dar și celebrităţi, prinţese şi luptători ninja. Primele costume de Halloween produse în masă - pentru copii și adulți - au apărut în magazinele americane în anii 1930.


    Dovleacul sculptat este activitatea preferată a celor mici
Dovleacul sculptat este activitatea preferată a celor mici

Ce este „Felinarul lui Jack” 

Tradiţia de a sculpta dovleci şi de a pune în interiorul lor o lumânare îşi are originea într-o legendă. Numele provine din povestea irlandezului Jack, un fierar şiret, ce s-a întâlnit cu diavolul. Jack l-a invitat pe diavol să stea la masă cu el. Neavând cu ce să plătească, vicleanul Jack l-a convins pe diavol să se transforme într-o monedă. Atunci, Jack a pus moneda în buzunar, lângă o cruce de argint, ce îl împiedica pe diavol să-şi reia forma. În schimbul libertăţii, diavolul a promis că nu îi va lua viaţa în următorii zece ani, aşa că Jack l-a eliberat. După ce au trecut zece ani, diavolul s-a prezentat din nou la Jack şi a fost iar păcălit. În timpul vieţii, Jack a comis multe păcate, iar atunci când a murit, nu a fost acceptat în paradis. A fost respins şi de diavol, acesta reamintidu-i lui Jack de pactul făcut cu el. Astfel, spiritul lui Jack a fost lăsat să rătăcească. Deoarece era întuneric, demonul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap. Din acel moment, spiritul lui Jack hoinăreşte în căutare unui loc unde să se odihnească. De Halloween, oamenii pun simbolic câte un dovleac sculptat în faţa caselor, pentru a-i spune lui Jack că nu se poate odihni în locuinţele lor. 

De Halloween sunt comemorate rudele decedate 

Strămoşii sunt comemoraţi la începutul lunii noiembrie în ţări din întreaga lume. În Mexic şi Spania, pe 1 şi 2 noiembrie este sărbătorită Ziua Morţilor ( Día de los Muertos), celor decedaţi fiindu-le aduse ofrande. Pe 1 noiembrie, italienii sărbătoresc Ziua Tuturor Sufletelor sau Ziua Tuturor Sfinţilor (Festa di Tutti i Santi). În amintirea rudelor decedate se fac felinare din dovleci, pe care localnicii le numesc „concas de Mortu” („capete de mort”).În Polonia, pe 1 noiembrie este sărbătorită Zaduszki. Ziua tuturor sufletelor este marcată prin vizite la mormintele rudelor, unde sunt aprinse candele.

Echivalentul Halloween-ului în România e sărbătoarea Sf.Andrei

În România, noaptea de Sfântul Andrei, celebrată pe 30 noiembrie, este considerată echivalenta sărbătorii de Halloween. În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că spiritele ies în lume şi că lupii vorbesc, iar oamenii se pot apăra de toate acestea cu usturoi şi cu vrăji. Totodată, potrivit tradiţiilor populare, spiritele rele pot fi alungate dacă paharele şi cănile din locuinţe sunt întoarse cu gura în jos. În aceeaşi noapte, fetele îşi pot pune sub pernă un fir de busuioc pentru a-şi visa alesul.

La noi, Sâmbăta morţilor are loc în prima sâmbătă din noiembrie, scrie descopera.ro. Atunci sunt ţinute slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci şi se aprind lumânări. Sunt spuse rugăciuni pentru ca sufletul celui mort să ajungă la Judecată universală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net