Iarnă de coșmar în București. Municipalitatea are conturile blocate
Se anunță o iarnă cumplită pentru bucureșteni. Primăria Capitalei nu mai poate furniza RADET subvenții, după ce producătorul de agent termic din oraș, Electrocentrale București, a blocat contul Municipalității pentru efectuarea plăților, au declarat pentru Click! surse din primărie. Măsura a fost luată ca urmare a datoriilor neplătite ale RADET pentru furnizarea apei calde.
UPDATE. Reprezentanții Municipalității, ai RADET și ai Electrocentrale negociază azi pentru găsirea unei soluții pentru ridicarea popririi instituite de producătorul de agent termic asupra contului primăriei. Contactați de Click!, reprezentanții Municipalității au declarat că în acest moment este blocat doar contul primăriei prin care se face plata subvenției pentru căldura livrată populației de RADET. „Există speranțe că situația RADET-ului va fi deblocată. În cursul zilei de azi, am purtat discuții cu reprezentanții ELCEN București în care am fost asigurat că se analizează căile de renunțare la acțiunea de executare silită a contului pentru subvenția la căldură. Acest lucru înseamnă că începerea furnizării energiei termice pentru încălzire nu va fi pusă în pericol, ultimele 10 lucrări de reparații din teren vor fi terminate, iar salariații RADET își vor putea lua salariile la timp”, spune viceprimarul Cornel Pieptea.
Regia de termoficare a Capitalei are datorii de peste 3,5 miliarde de lei către principalul său furnizor de agent termic, Electrocentrale București. În aceast vară, Electrocentrale a blocat toate conturile Regiei și a cerut executarea silită a partenerului său pentru a recupera o parte din banii datorați, necesari, spun reprezentanții Electrocentrale, pentru plata propriilor datorii către furnizorii de gaze naturale. Fiindcă RADET a contestat acțiunea de executare silită la Judecătoria sectorului 3, făcând astfel imposibilă recuperarea banilor până la soluționarea cauzei, RADET a blocat conturile Primăriei București, în subordinea căreia se află și RADET.
Conturi blocate la Primăria Capitalei
Astfel, peste 2 milioane de bucureșteni sunt prinși la mijloc, într-un conflict pe bani mulți, între ELCEN și RADET, două entități care ar fi trebuit să fie comasate în urmă cu mulți ani în interesul bucureștenilor. Este pentru a doua oară în această toamnă când Municipalitatea trece prin momente de criză. La 7 septembrie, toate plățile în primărie au fost blocate după arestarea primarului general Sorin Oprescu, fiindcă nimeni nu era autorizat să semneze în locul edilului pentru dislocarea unor sume mari de bani.
Șefii Regiei de termoficare se vor întâlni mâine cu reprezentanții Electrocentrale București la sediul Municipalității, unde au fost convocați de actualul primar interimar Marin Ștefănel Dan. Toți încearcă să găsească o soluție pentru dezamorsarea conflictului.
RADET, societate comercială
Acțiunea ELCEN vine la doar patru zile de la decizia luată de conducerea Regiei de termoficare de transformare a RADET în societate comercială. Consiliul de administrație al RADET a avizat favorabil proiectul de trecere de la Regie la societate comercială, iar documentele au fost transmise Consiliului General al Municipiului București spre aprobare. Practic, acest demers este acum blocat.
Avariile se vor înmulți
Din luna iulie, RADET nu mai are acces la banii care îi intră în conturi, ca urmare a popririi instituite de ELCEN asupra conturilor sale. La presiunile conducerii Regiei, producătorul de agent termic a redus cu 6,57% nivelul popririi impuse pe contul Escrow al RADET, măsură insuficientă însă pentru finanțarea lucrărilor de reparații. Mai exact, toate sumele încasate de RADET din facturarea asociațiilor de locatari ajung într-un cont care se află la dispoziția Electrocentrale București. La fiecare 100 de lei încasați, doar 6,5 lei ajung la RADET, restul banilor intrând în vistieriea producătorului de agent termic pentru acoperirea datoriilor. E de așteptat ca în această iarnă RADET să nu poată interveni pentru remedierea avariilor care apar în sistem. Peste 80% din țevile care alimentează casele bucureștenilor sunt mai vechi de 30 de ani, ceea ce face ca pierderile de apă caldă din sistem să depășească 40%.