Iarna vine în noiembrie, cu zăpezi abundente şi frig
Centrul European de Prognoză de la Reading, Anglia, a estimat vremea pentru lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie. Meterologii români spun că nu se conturează o iarnă deosebit grea şi că în luna ianuarie vor fi temperaturi mai mari decât ar fi normal la începutul anului. Însă, specialiştii germani şi ruşi au avertizat deja că în Europa, inclusiv în România, această iarnă va fi cea mai grea din ultimii 100 de ani.
NOIEMBRIE. Cel mai cald va fi în Dobrogea şi în Banat, unde vor fi zile cu temperaturi maxime în jur de 8 grade. Aria unde vor fi temperaturi mici la prânz se va mări faţă de aceeaşi lună din anul trecut. Vor fi cel mult 2 grade la prânz în estul Moldovei, nordul Munteniei, nordul Olteniei, sudul Transilvaniei şi în jur de zero grade în nordul şi centrul ţări. Cele mai mici temperaturi se vor înregistra în Maramureş, în jur de minus 4, minus 2 grade, la prânz. Precipitaţiile vor fi puţine în sudul Moldovei, în Deltă şi în sudul extrem. Însă, în majoritatea teritoriului vor fi precipitaţii importante, de până la 60 l/mp. În nordul ţării şi în estul Transilvaniei, precipitaţiile vor fi în exces, până la 80 l/mp. Având în vedere că temperaturile vor fi scăzute, spre sfârşitul lunii ne aşteptăm să cadă lapoviţe şi ninsori.
DECEMBRIE. În aproape toată ţara temperaturile vor fi scăzute la prânz, între minus 8 grade şi zero grade, adică mai mici decât ar fi normal în această lună. Sunt posibile valori uşor mai crescute în Banat, Lunca Dunării şi sudul Moldovei, unde vor fi zile cu 2 până la 4 grade la prânz. În această lună precipitaţiile vor fi bogate în aprope toată ţara. Ne aşteptăm la ninsori importante în toate regiunile, dar mai abundente în Maramureş, Ardeal şi în estul Olteniei. În această lună, precipitaţiile vor fi peste normele lunii.
IANUARIE. Meteorologii britanici spun că temperaturile vor fi mici în toată ţara. În jumătatea de nord a ţării, ei estimează că vor fi între minus 8 şi minus4 grade la orele amiezii. În sudul extrem, adică în Lunca Dunării şi în Dobrogea, temperaturile din timpul zilei vor urca până la valori în jur de 4 grade. Specialiştii români spun că nu estimează valori record de frig, adică spre minus 38,5 grade Celsius, care este recordul absolut de frig, înregistrat în localitatea Bod, lângă Braşov, în ianuarie 1942. Precipitaţiile vor fi până la 40 l/mp în estul şi sudul ţării. Însă în cealaltă jumătate de teritoriu, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş vor fi precipitaţii de până la 60 l/mp, chiar mai mult în Oaş.