Iată cum te poate încurca banca dacă vrei să-i dai casa înapoi!

Ultima actualizare:

    Avocaţii avertizează că băncile au la îndemână diverse  tertipuri pentru a te determina să renunţi la darea în plată
Avocaţii avertizează că băncile au la îndemână diverse tertipuri pentru a te determina să renunţi la darea în plată

Înarmaţi-vă cu multă răbdare, nervi tari şi acte bine puse la punct dacă vreţi să înapoiaţi casa băncii. Nu va fi uşor, întrucât băncilor nu le convine deloc Legea dării în plată, ceea ce înseamnă că vor încerca să vă pună beţe în roţi.

Iată câteva chichiţe prin care o bancă poate bloca darea în plată!

Starea în care predaţi locuinţa trebuie să fie bună

Este foarte important ca, atunci când predaţi locuinţa la bancă, aceasta să fie în stare funcţională, în nici un caz vandalizată! De exemplu, Credit Europe Bank a cerut să inspecteze apartamentul în cazul unei notificări de dare în plată. De asemenea, pentru ca darea în plată să poată fi dusă până la capăt este important ca apartamentul să nu fie modificat, iar structura acestuia să fie exact ca în cartea funciară, potrivit „Adevărul”. Există şi cazuri în care oamenii preferă să-şi ia diverse instalaţii sau alte obiecte care au adus îmbunătăţiri. Avocata Alexandra Burada spune că, dacă apartamentul este devastat sau modificat, atunci este posibil ca banca să nu se prezinte la notar pentru a consemna darea în plată. În acest caz, clientul trebuie să se adreseze în justiţie pentru a i se recunoaşte darea în plată şi faptul că a scăpat de datorii. 

Aveţi de întocmit un dosar foarte stufos

Banca va solicita clientului ca, înainte de termenul de întâlnire la notar, să trimită mai multe documente, printre care extras de carte funciară, certificat fiscal privind datoriile imobilului sau adeverinţă de la asociaţia de proprietari din care să reiasă că nu are datorii la întreţinere. Aceste acte nu sunt menţionate în Legea 77/2016 privind darea în plată. Avocatul Adrian Cuculis a spus, pentru „Adevărul”, că nu vede necesară inspecţia, iar extrasul de carte funciară autentic îl va solicita notariatul, nu debitorul. În schimb, certificatul de informare nu este necesar, ci reprezintă doar o formă de tergiversare. Mai mult, este posibil ca banca să solicite aceste acte în termene foarte strânse, cum ar fi de două zile, ceea ce este practic imposibil de obţinut de către client. 

Excepţiile de neconstituţionalitate, o tărăgănare

Aproape toate băncile au anunţat public că vor ataca darea în plată în instanţă pentru a ridica excepţii de neconstituţionalitate. În cazul în care unele dintre acestea sunt admise, Parlamentul este obligat să modifice legea în 45 de zile de la publicarea motivării făcute de către Curtea Constituţională. Toate acestea necesită timp, iar în perioada respectivă nu s-ar putea face operaţiuni de dare în plată. 

Ministrul finanțelor: «Pentru eliminarea impozitului este necesară o ordonanță»

simeon stalpnicul png

Ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, a declarat, miercuri, la Guvern, că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o ordonanță de urgență, potrivit HotNews.ro. „După mai bine de un an de dezbatere în Parlament, această lege a dării în plată a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacții. Ca atare, se aplică legislația în vigoare și anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacție. Vom analiza propunerea de modificare a Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o ordonanță de urgență”, a precizat ministrul.

Sunt estimate 3.000 de solicitări în prima lună

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a procesat, până în prezent, 100 de notificări privind darea în plată adresate băncilor. Potrivit avocatei Alexandra Burada, dintre notificările inițiate, majoritatea provin de la clienți ai Credit Europe Bank și Bancpost. „Cei mai mulți au apartamente cu două și trei camere, pentru care soldul creditului nu a scăzut cu mai mult de 10% de la contractare până în prezent, majoritatea pe franci elvețieni”, a explicat Burada. Aceasta estimează că vor fi aproximativ 3.000 de solicitări către bănci pentru darea în plată, în prima lună. „Noi avem 15 pe zi, iar din cele 100 primite am reușit să procesăm până acum doar 15”, a afirmat avocata.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net