Ieri vară, de azi iarnă! Frigul de la Polul Nord ne-a furat 15 grade!
Ieri, în tricou, azi dârdâim în geacă. Meteorologii ne dau veşti proaste: frigul a venit brusc. Începând de azi, este şi cu 10-15 grade mai rece faţă de zilele trecute. Click! îţi spune ce pericole aduc schimbările bruşte de temperatură.
Tocmai de la Polul Nord a venit frigul care ne va chinui câteva zile bune. Dacă ieri la prânz încă mai erau valori de vară, cu 28-30 de grade în sudul ţării, azi dimineaţă temperaturile au coborât sub zero grade la munte, unde erau prognozate lapoviţe şi ninsori.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare valabilă până miercuri dimineaţă, pentru temperaturi scăzute, vânt în rafale de până la 80 km/h, precipitaţii. Azi, vor fi doar 10 grade în centrul ţării şi până la 20 de grade în sudul ţării, iar în Capitală abia se vor înregistra 19 grade.
După acest val de aer rece şi umed, se va încălzi de la o zi la alta, până la valori normale pentru această perioadă.
Schimbările bruşte de temperatură ne pun sănătatea în pericol. Conform unui studiu realizat de cercetători americani, cel mai mult au de suferit vârstnicii şi bolnavii cronici. Pentru fiecare schimbare de temperatură cu patru grade, riscul de deces creşte cu 4 la sută pentru cei care au diabet şi cu 3 la sută pentru cei care suferă cu inima.
În plus, când se răceşte brusc riscul de a răci sau de a face o infecţie gravă a căilor respiratorii, cu complicaţii la plămâni, creşte substanţial. După această răcire bruscă, toamna îşi va intra deplin în drepturi. Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat că în lunile următoare vor exista precipitaţii în cantităţi mai mari decât este normal. „În octombrie, ar trebui să plouă mai mult decât e normal. În noiembrie, prognozele arată că ar fi cantităţi mai mari de precipitaţii", a declarat Ion Sandu.
5 sfaturi simple
Iată câteva sfaturi care te ajută să treci mai uşor peste schimbările de temperatură. Dacă le respecţi, poţi ţine la distanţă şi bolile de sezon.
Îmbracă-te pe sistemul „ceapă", adică mai multe „straturi". Este indicat să porţi maieu, bluză cu mânecă lungă sau pulovăraş şi o geacă. Astfel, dacă la prânz se mai încălzeşte, nu rişti să transpiri, iar seara nu-ţi va fi frig.
Protejează-ţi gâtul şi urechile. Sinuzitele şi infecţiile respiratorii sunt foarte periculoase, aşa că e indicat să porţi la gât o eşarfă, iar pe cap, o pălărie, o căciulită subţire sau o şapcă.
Atenţie la picioare! Poartă şosete din bumbac şi încălţăminte închisă, pe cât posibil din piele (măcar în interior). Dacă ţi-e frig sau transpiri la picioare, vei avea o stare generală proastă.
Evită băuturile acidulate şi cafeaua, care excită sistemul nervos. Bea ceaiuri călduţe, îndulcite cu miere şi adăugă la ele multă lămâie.
Ia zilnic vitamina C. Protejează sistemul imunitar şi te apără de răceli şi gripe.
Ce să nu-ţi lipsească din farfurie
Există anumite alimente care fac organismul mai rezistent în faţa bolilor de sezon. Iată ce te sfătuiesc nutriţioniştii să ai în meniul zilnic.
Morcovi. Conţin fibre, portasiu şi vitamine (A, C si K). Medicii te sfătuiesc să-i mănânci cruzi (poţi să-i adaugi în sucul de fructe).
Dovleci. Buni în orice reţetă, sunt plini de vitamine şi fibre si ajută sistemul imunitar.
Sfecla. Conţine antioxidanţi puternici, are proprietăţi antiinflamatoare şi e plină de vitamine. O poti consuma în supe sau în salate.
Varza. E o sursă bună de vitamina C, fibre şi potasiu. O salată de varză e perfectă toamna.