Imagini de la detonarea minei din Marea Neagră. Cum a decurs operațiunea deosebit de periculoasă

Ultima actualizare:

O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capul Midia. Nava militară trimisă în zonă, pentru neutralizarea acesteia, și-a încheiat misiunea cu succes, iar Forțele Navale Română au publicat imagini spectaculoase de la operațiune.

Mina este de proveniență ucraineană. Fotografii: Facebook / Forțele Navale Române
Mina este de proveniență ucraineană. Fotografii: Facebook / Forțele Navale Române

Daniel Gheorma, comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, a povestit, la revenirea din misiune, cum a decurs întreaga operațiune. El spune că mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020. El a precizat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei.

La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma, pe pagina de Facebook a instituției Forțele Navale Române.

Misiunea a fost una cu grad de ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active.

Cum a decurs operațiunea de detonare

Șeful detaşamentului de scafandri EOD de la bordul navei, Cpt. cdor. Cătălin Gherghinescu, a afirmat că această mină a ajuns în apele teritoriale româneşti fie prin dragaj, fie pentru că a fost retezat cablul de ancorare.

Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă, iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţă de siguranţă şi am iniţiat-o de la o distanţă de 750 de metri - un kilometru”, a afirmat Cătălin Gherghinescu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net