Urmează o nouă criză economică mondială? Analiza specială a unui profesor de macroeconomie

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Liviu Deceanu, profesor de macroeconomie și cercetător din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoce, a convorbit pe baza riscurilor izbucnirii unei crize economice, din cauza războiului ruso-ucrainean, criză economică ce va fi suplimentară la efectele grave ale pandemiei. 

rusia ucraina jpg

Anul 2022 a venit cu creșteri serioase la prețurile la energie, dar și cu o rată a inflației ridicată. Creșterea rapidă a prețurilor i-a făcut pe mulți experți economici să anticipeze o nouă criză economică, dar înaintea izbucnirii conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina a adus primele semne serioase în vederea acestui sens, iar războiul face doar să agraveze situația actuală.

Ce părere are Liviu Deceanu despre o nouă criză economică mondială

Așadar, în opinia profesorului Liviu Deceanu, războiul poate aduce o recesiuni în Europa, dar și în alte părți ale lumii, dar asta nu ar însemna că suntem la adăpost de valurile unei eventuale noi crize, iar în acest moment, nu se poate discuta despre certitudini. 

Citește și După o lună, războiul lui Vladimir Putin poate fi un eșec total

„Catastrofa la care suntem martori vine într-un moment oricum dificil. E vorba de efectele economice majore ale pandemiei, inflaţia crescută, criza energetică, frecvenţa tot mai ridicată a actelor de dezinformare. 

Războiul, adăugat în acest cocktail nefericit, are un caracter prociclic, cum obişnuim să spunem noi economiştii, adică adânceşte criza. Asta înseamnă inflaţie şi mai mare, petrol şi gaz şi mai scumpe, produse alimentare cu preţuri sporite, revenire mai greoaie, creştere economică încetinită, turbulenţe pe pieţele financiare, pe pieţele de capital, sincope la nivelul lanţurilor de aprovizionare, comerţ diminuat, prudenţă mai mare din partea investitorilor, supraîndatorare şi aşa mai departe”, susţine Deceanu.

De asemenea, profesorul Liviu Deceanu mai susține că sancțiunile împotriva Federației Ruse au un dublu tăiș, dar acestea sunt justificate. Problemele vor surveni pe baza principiului economiei moderne, în care toată economiile lumii sunt interconectate, iar izolarea unei țări importante în materie de export de resurse naturale va reprezenta probleme în economia mondială. 

Vezi și Nouă lovitură pentru Rusia! Germania vrea să renunțe la importurile de petrol, cărbuni și gaze!

De exemplu, Germania este dependentă de resursele naturale ale Rusiei, „Drept urmare, economia locală, europeană ori internaţională, vor suferi inevitabil. Dar războiul economic este necesar, fiindcă el îl poate influenţa pe cel real şi e mai bine să vorbim de pierderi financiare, chiar şi uriaşe, de ambele părţi, decât de pierderi de vieţi omeneşti”, a mai apreciat profesorul în macroeconomie.

Citește toată declarația profesorului Liviu Deceanu pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
raceala jpg
insula pixabay jpg
 bagaje în aeroport Foto
primul bloc jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net