Imagini spectaculoase surprinse în România în timpul furtunii Renata
Furtuna Renata a adus un val de aer polar în România, vijelii puternice și ninsori abundente în unele regiuni din țară. Peste tot în țară temperaturile au scăzut brusc, în vestul țării diferențele de temperatură în mai puțin de 24 de ore au fost și de 25 de grade. Și în București, unde în weekend s-a înregistrat o valoare istorică pentru luna aprilie de 35 de grade Celsius, temperaturile au scăzut sub 10 grade. În timpul fenomenul meteo, românii au surprins imagini spectaculose. Nori imenși întunecați s-au lăsat peste unele localități din România.
Nori imenși în timpul furtunii Renata
Județul Constanța a fost lovit de furtuna puternică. În localitatea Miorița grindina de mari dimensiuni a provocat pagube semnificative, distrugând solariile și afectând zeci de hectare de culturi agricole.
Înaintea furtunii, pe rețelele sociale au fost postate imagini spectaculoase, iar unele dintre ele chiar i-au îngrijorat pe localnici.
În localitățile Crucea, Fântânele, Grădina constănțenii au filmat formațiuni noroase uriașe.
Și în județul Prahova, în localitatea Păulești au fost surprinse astfel de imagini care i-au speriat pe localnici.
Fenomenele extreme, tot mai frecvente
În nordul țării, este peisaj autentic de iarnă cu start de zăpadă și de o jumătate de metru în zonele montane. Unde nu a nins au căzut ploi înghețate. Grindina a căzut în mai multe localități din sudul țării, transformând în mod dramatic peisajul însorit din weekend.
Roxana Bojariu, șeful secției de cliamatologie a ANM, a afirmat că fenomenele extreme și-au sporit frecvența, intensitatea și uneori chiar durata în toate regiunile, evident, cu particularități locale specifice.
În România, se observă un sistem meteorologic alimentat de o cantitate crescută de energie. Această situație este o urmare a încălzirii globale, a precizat climatologul.
„Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină.
În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte”, a afirmat Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN