Impozitarea pensiilor 2024! Doar sumele de peste 3.000 de lei vor fi taxate

Proiectul de lege care vizează majorarea plafonului neimpozabil pentru pensii la 3.000 de lei a fost adoptat de Camera Deputaților. Astfel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc acest prag. În prezent, toate pensiile care depășesc pragul de 2.000 lei sunt impozitate.

De la 1 octombrie vor fi impozitate sumele care depășesc pragul de 3.000 lei Foto: Pixabay.com
De la 1 octombrie vor fi impozitate sumele care depășesc pragul de 3.000 lei Foto: Pixabay.com

Veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei

Propunerea legislativă care modifică alin. (1) al art. 100 din legea 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată cu 277 de voturi „pentru” şi 3 abţineri. „Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, arată proiectul de lege.

Opoziția a adus critici acestui proiect, au depus amendamente, însă ele au fost respinse. Vorbim aici de exemplu despre o inițiativă care prevedea schimbarea pragului în fiecare an în funcție de nivelul inflației, dar acest amendament a fost respins.

Proiectul intră în vigoare de la 1 octombrie 

Proiectul practic a trecut pe repede înainte sau în regim de urgență, așa cum spunea premierul Marcel Ciolacu, așa încât în următoarele două săptămâni, dacă nu va fi atacat la CCR să ajungă la promulgare, iar de la 1 octombrie să intre în vigoare această măsură pentru pensionari.  

Această propunere legislativă a fost adoptată de către Senat, pe 19 decembrie 2022, iar votul Camerei Deputaților a fost decizional. Conform datelor Ministerului Muncii, impactul bugetar al acestei inițiative este de aproximativ 800 de milioane lei. 

Ce spun cei din USR

USR a acuzat Puterea de „incompetenţă crasă şi dezinteres faţă de pensionari”„Legea PSD-PNL prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pragul de la care se impozitează pensiile prezintă serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa. Ciolacu şi Ciucă se dovedesc nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor. Legea supusă astăzi, pe repede-înainte, votului Camerei Deputaţilor modifica în forma adoptată de Senat doar alin. (1) al art. 100 din Codul fiscal, după cum arată şi titlul legii (Proiect de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Când şi-au dat seama că pragul de 2.000 de lei este specificat şi în alte articole ale Codului fiscal - alin. (2) al art. 101 –, drept pentru care legea ar fi fost inaplicabilă, PSD şi PNL au mai operat în proiectul de lege o modificare, care nu a fost însă dezbătută în comisii. În final, proiectul de lege care trebuia să modifice un singur articol din Codul fiscal va modifica două, în ciuda titlului său şi a faptului că modificarea art. 101 nu a făcut obiectul dezbaterii în Senat”, a explicat Opoziţia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
bangkok shutterstock 1908221836 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net