Impozitul pe proprietate poate crește chiar și de patru ori, ca urmare a modificării Codului Fiscal

Atenție români! Modificările aduse Codului Fiscal, care instituie printre altele şi o creştere spectaculoasă a impozitului pe imobile au fost discutate mierucuri, 6 iulie, la Guvern. Și cum o veste proastă nu vine niciodată singură, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu un procent, la nivelul de 4,75% pe an. 

Specialiştii trag semnale de alarmă foto: Shutterstock
Specialiştii trag semnale de alarmă foto: Shutterstock

Analiștii vorbesc deja de apocalipsa financiară în România. Timp de luni de zile, specialiștii economici ai PSD-PNL-UDMR, adică partidele care conduc România, au tot analizat ce schimbări fiscale trebuie făcute pentru a strânge mai mulți bani la buget. Au fost trecute în revistă zeci de propuneri, iar acum, forma finală a acestora a sosit ieri la guvern de la Ministerul de Finanțe.

Astfel, nu se va mai face deosebirea între persoanele juridice și cele fizice la impozitul pe proprietate, iar la imobile, clasificarea se va face pe criteriul rezidențial sau nerezidențial. Dacă pragul minim este acum de 0,8 el va crește automat la 1%. Conform noului mode de calcul, impozitul pe proprietate ar putea crește chiar șid e 4 ori. „Adevărul” a făcut un calcul ca să vedeți cam cum se vor majora impozitele.

Exemplu de calcul

În prezent, dacă luăm în calcul un apartament de 85 de metri pătraţi într-o zonă centrală a Bucureştiului, ţinând cont de un coeficient de corecţie de 2,5 (care ţine seamă de rangul localităţii şi de zona în care e amplasat imobilul)), valoarea impozabilă ar fi de 212.500 de  lei. Aplicând cota actuală de impozitare minimă, de 0,08%, ar însemna un impozit anual de 170 de lei.

În cazul în care impozitarea s-ar aplica la valoarea reală a pieţei impozitul ar fi de câteva ori mai mare. Concret, valoarea reală a unui apartament nou de 85 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Capitalei, este de 140.000 de euro, echivalentul a 700.000 lei, conform informaţiilor obţinute de „Adevărul” de la un Birou notarial. Aplicând cota minimă de impozitare de 0,1% rezultă un impozit de 700 de lei/an, de 4,11 ori mai mare decât în cazul actualei metode de calcul.

Aceste valori ale impozitelor pe proprietate vor putea fi majorate sau diminuate cu până la 50% de către autorităţile publice locale, la propunerea autorităţii executive, se arată în proiect.

Ce alte propuneri mai sunt în proiect:

  •  Printre propunerile discutate se numără și introducerea unui impozit de 40% pentru câștigurile din jocurile de noroc. În prezent, câștigurile sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă.
  • În privința IMM-urilor, după cum anunță europalibera.org, microîntreprinderile nu mai pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În actuala lege, pragul pentru încadrarea ca IMM este de 1 milion de euro.
  • O altă propunere se referă la impozitul pe dividende, care va fi majorat de la 5% la 8% iar alta la contractele de muncă part-time, care vor avea contribuții la fel ca salariul minim pe economie, dacă o persoană are un singur contract de acest tip.
  • Cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.
  • Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), plafonul de impozitare scade de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro.

Ce facilități se iau în calcul

”Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile de până în 4.500 de lei, şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii”, a spus Câciu.

Astfel, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, ca titlu de noutate, se vrea introducerea unei reduceri de 15% din  impozit, iar pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei.

Ministrul de Finanțe a promis facilități pentru firme. ”Dau un exemplu, extinderea facilităţii de profit reinvestit de către companii, către companiile care dezvoltă noi capacităţi de producţie, de procesare sau retehlogizare a liniilor pe care le au, iar pe cealaltă parte componenta de microîntreprinderi care are un procent cantitativ mare din economia României, conducem această facilitate către zona productivă de valoarea adăugată ridicată şi mai ales către zona de ocupare, astfel încât facilitatea să fie adresată antreprenorilor şi companiilor care au cel puţin un angajat”, a afirmat Câciu.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net