Impozitul pe proprietate poate crește chiar și de patru ori, ca urmare a modificării Codului Fiscal

Aten╚Ťie rom├óni! Modific─ârile aduse Codului Fiscal, care instituie printre altele ┼či o cre┼čtere spectaculoas─â a impozitului pe imobile au fost discutate mierucuri, 6 iulie, la Guvern. ╚śi cum o veste proast─â nu vine niciodat─â singur─â, Consiliul de administra┼úie al B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei a hot─âr├ót majorarea ratei dob├ónzii de politic─â monetar─â cu un procent, la nivelul de 4,75% pe an.┬á

image
Speciali┼čtii trag semnale de alarm─â foto: Shutterstock

Anali╚Ötii vorbesc deja de apocalipsa financiar─â ├«n Rom├ónia. Timp de luni de zile, speciali╚Ötii economici ai PSD-PNL-UDMR, adic─â partidele care conduc Rom├ónia, au tot analizat ce schimb─âri fiscale trebuie f─âcute pentru a str├ónge mai mul╚Ťi bani la buget. Au fost trecute ├«n revist─â zeci de propuneri, iar acum, forma final─â a acestora a sosit ieri la guvern de la Ministerul de Finan╚Ťe.

Astfel, nu se va mai face deosebirea ├«ntre persoanele juridice ╚Öi cele fizice la impozitul pe proprietate, iar la imobile, clasificarea se va face pe criteriul reziden╚Ťial sau nereziden╚Ťial. Dac─â pragul minim este acum de 0,8 el va cre╚Öte automat la 1%. Conform noului mode de calcul, impozitul pe proprietate ar putea cre╚Öte chiar ╚Öid e 4 ori. ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ a f─âcut un calcul ca s─â vede╚Ťi cam cum se vor majora impozitele.

Exemplu de calcul

├Än prezent, dac─â lu─âm ├«n calcul un apartament de 85 de metri p─âtra┼úi ├«ntr-o zon─â central─â a Bucure┼čtiului, ┼úin├ónd cont de un coeficient de corec┼úie de 2,5 (care ┼úine seam─â de rangul localit─â┼úii ┼či de zona ├«n care e amplasat imobilul)), valoarea impozabil─â ar fi de 212.500 de┬á lei. Aplic├ónd cota actual─â de impozitare minim─â, de 0,08%, ar ├«nsemna un impozit anual de 170 de lei.

├Än cazul ├«n care impozitarea s-ar aplica la valoarea real─â a pie┼úei impozitul ar fi de c├óteva ori mai mare. Concret, valoarea real─â a unui apartament nou de 85 de metri p─âtra┼úi, situat ├«n zona central─â a Capitalei, este de 140.000 de euro, echivalentul a 700.000 lei, conform informa┼úiilor ob┼úinute de ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ de la un Birou notarial. Aplic├ónd cota minim─â de impozitare de 0,1% rezult─â un impozit de 700 de lei/an, de 4,11 ori mai mare dec├ót ├«n cazul actualei metode de calcul.

Aceste valori ale impozitelor pe proprietate vor putea fi majorate sau diminuate cu până la 50% de către autorităţile publice locale, la propunerea autorităţii executive, se arată în proiect.

Ce alte propuneri mai sunt în proiect:

  •  Printre propunerile discutate se num─âr─â ╚Öi introducerea unui impozit de 40% pentru c├ó╚Ötigurile din jocurile de noroc. ├Än prezent, c├ó╚Ötigurile sunt impozitate cu 1% p├ón─â la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% p├ón─â la 445.000 de lei ╚Öi cu 25% peste aceast─â sum─â.
  • ├Än privin╚Ťa IMM-urilor, dup─â cum anun╚Ť─â europalibera.org, micro├«ntreprinderile nu mai pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul r─âm├óne de 1% dac─â au un salariat. ├Än actuala lege, pragul pentru ├«ncadrarea ca IMM este de 1 milion de euro.
  • O alt─â propunere se refer─â la impozitul pe dividende, care va fi majorat de la 5% la 8% iar alta la contractele de munc─â part-time, care vor avea contribu╚Ťii la fel ca salariul minim pe economie, dac─â o persoan─â are un singur contract de acest tip.
  • Cine va ob╚Ťine sub ╚Öase salarii minime nu va pl─âti contribu╚Ťii, cine va realiza venituri ├«ntre 6 ÔÇô 12 salarii minime brute va pl─âti contribu╚Ťii pentru 6, ├«ntre 12 ╚Öi 24 de salarii se vor pl─âti contribu╚Ťiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va pl─âti statului pentru 24 de salarii minime brute.
  • Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), plafonul de impozitare scade de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro.

Ce facilit─â╚Ťi se iau ├«n calcul

ÔÇŁPractic, ajustarea fiscal─â pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cet─â┼úenilor Rom├óniei care au statutul de salaria┼úi ┼či au veniturile de p├ón─â ├«n 4.500 de lei, ┼či ├«n acest scop avem o serie de deduceri ┼či pentru salaria┼úii care au ├«n ├«ntre┼úinere alte persoane, inclusiv copiiÔÇŁ, a spus C├óciu.

Astfel, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, ca titlu de noutate, se vrea introducerea unei reduceri de 15% din  impozit, iar pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei.

Ministrul de Finan╚Ťe a promis facilit─â╚Ťi pentru firme. ÔÇŁDau un exemplu, extinderea facilit─â┼úii de profit reinvestit de c─âtre companii, c─âtre companiile care dezvolt─â noi capacit─â┼úi de produc┼úie, de procesare sau retehlogizare a liniilor pe care le au, iar pe cealalt─â parte componenta de micro├«ntreprinderi care are un procent cantitativ mare din economia Rom├óniei, conducem aceast─â facilitate c─âtre zona productiv─â de valoarea ad─âugat─â ridicat─â ┼či mai ales c─âtre zona de ocupare, astfel ├«nc├ót facilitatea s─â fie adresat─â antreprenorilor ┼či companiilor care au cel pu┼úin un angajatÔÇŁ, a afirmat C├óciu.

┬á Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!

vladut
Satul Aceredo jpg
brad pitt angelina jolie jpg
cub ion ╚Ťiriac png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
Alexandru Arsinel batran
1 bruce willis jpg jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image
image
image
image
Lacul Morii jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg
7 act 1 2col trotineta jpeg
Sake, b─âutura din haiku jpeg