În ce condiții mai poți contesta amenzile din starea de urgență. Cine nu le-a plătit riscă să fie executat silit

Ultima actualizare:

    Polițiștii au amendat peste 300.000 de români, în perioada stării de urgență
Polițiștii au amendat peste 300.000 de români, în perioada stării de urgență

Românii care au fost amendaţi în starea de urgenţă şi nu au contestat sancţiunea în instanţă riscă să fie executaţi silit. Avocații spun că acestea mai pot fi acțonae în instanță doar în anumite stuații.

La un an de la starea de urgenţă, oamenii încep să scape de plata amenzilor neconstituţionale date de poliţişti. Mai mult, cei care au câştigat în instanţă anularea sancţiunii de până la 5.000 de lei cer despăgubiri autorităţilor.

Însă nu toţi au contestat procesele verbale, iar acum trebuie să plătească amenda. În caz contrar, riscă să fie executaţi silit, scriu cei de la Mediafax.

Asta pentru că amenzile nu a fost anulate din oficiu de către statul român, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început executarea datornicilor.

Agenția de presă prezintă cazul Mihaelei, medic de profesie, care a fost amendată în timpul stării de urgență cu 1.600 de lei, pentru că se afla într-un taxi fără mască.

Polițistul a tras mașina pe dreapta, dar ea spune că amenda ar fi primit-o pe telefon după ceva timp. A contestat procesul verbal în instanță și speră ca sentinţa să fie de partea ei.

Un medic a fost amendat cu 1.600 de lei pentru că nu purta mască în taxi

„Atât îmi doresc înapoi, cheltuielile de judecată şi anularea acestei amenzi de 1.600 de lei. Mi se pare exagerat de mult în condiţiile în care, la momentul respectiv, aveam un salariu, poate, cu 200-300 de lei mai mult decât amenda pe care eu am primit-o”, a povesteşte Mihaela Cîmpeanu, pentru Mediafax.

Din punct de vedere legislativ, avocaţii spun că oamenii nu mai pot contesta amenzile decât în anumite situaţii.

„Ar mai putea să formuleze acum plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, dacă acesta nu a fost comunicat la momentul respectiv sau comunicarea s-a făcut, nu ştiu, greşit. Nu s-a făcut corespunzător şi poate sunt în termene să formuleze plângerea”, explică avocatul Cosmin Rogojanu, citat de aceeași sursă.

Amenzi de 120 de milioane de euro, date în perioada stării de urgență

În perioada stării de urgență, au fost aplicate 300.859 amenzi, pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțelor militare, în valoare de 120 de milioane de euro.

Marcel Vela, ministrul de Interne din acea perioadă, promitea că banii strânși vor merge către zona medicală și persoane vulnerabile.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net