În ce măsură au fost afectați vârstnicii de pandemia de coronavirus? Specialiștii ne răspund

Ultima actualizare:

Chiar dacă s-au mai liniștit lucrurile în lume, pandemia a lăsat urme adânci în fiecare dintre noi. Cu toții am fost afectați, iar ultimii doi ani nu îi vom uita prea ușor.

probleme de sanatate batrani jpeg

A fost dificil, dar am trecut peste! Ne-am întors la viețile noastre, la job-ul pe care îl avem și chiar la ieșirile cu prietenii care ne bucurau atât de mult, însă... nu toți. Mulți dintre noi nu se pot bucura de această normaliate la care visam de atâta vreme, iar aceștia sunt vârstnicii, bunicii noștri.

Te-ar mai putea interesa și:  Locul unde trăiesc cei mai săraci pensionari din România. „Dacă nu erau vaca şi grădina mâncam buruieni”

Seniorii, afectați de pandemia de coronavirus

Seniorii au fost, într-adevăr, afectați de pandemie, iar pentru a afla măsura în care le-au fost lezate viețile, s-a evaluat starea socio-fizico-emoțională a acestora. Rezultatele nu au fost cele dorite, iar pentru a afla mai multe detalii despre unicul studiul realizat în vederea obținerii de informații privind efectele pandemiei asupra vârstnicilor, Click! A stat de vorbă cu Alexandra Dobre, președintele Asociației ‘’Institutul pentru îmbătrânire activă’’, ce a fost partener, alături de Fundația Dan Voiculescu și Centrul Medical Dr. Furtună, în desfășurarea analizei.

Nu rata nici: Veste importantă pentru pensionari! Cine nu va primi ajutorul de 700 de lei

‘’Noi am venit cu inițiativa, conceptul, iar studiul l-au realizat cei de la CURS (Centru de Sociologie Urbană și Regională). Studiul a fost realizat pe 1200 de respondenți din România, cu vârstă de peste de 50 de ani. Am dorit să realizăm acest studiu, fiind unic în România, am dorit să venim cu această inițiativă. Scopul a fost de a afla ce efecte a avut COVID asupra persoanelor în vârstă pentru ca după aceea să putem veni cu inițiative de politici publice care să ajute la îmbunătățirea confortului acestora persoane”, ne-a declarat Alexandra Dobre, în studiourile Click!.

Concluziile studiului

Concluziile studiului au fost următoarele:

·         Femeile au fost mai predispuse la prima infecție decât barbații (82% față de 79%), dar recurența bolii a fost mai mare la bărbați.

·         Boala a avut o prevalență mai mare în rândul cardiacilor, decât în rândul vârstnicilor cu alte boli cronice (38% dintre femeile cu boli cronice erau cardiace spre deosebire de 8% în rândul femeilor obeze). Acest lucru evidentiază ca bolile cardiace au cel mai mare risc la complicații.

·         În mare parte, simptomatologia  a fost aceeași,  atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, mai puțin pierderea gustului și a mirosului care a apărut cu 5 procente mai mult în rândul bărbaților.

·         Între pacienții care au manifestat forme severe ale bolii, prevalența a fost mai mare cu 3% în rândul femeilor.

Vezi și: Care este valoarea unui coș de cumpărături pentru pensionari. România, loc rușinos în clasamentul mondial

Marginalizarea persoanelor în vârstă

Persoanele de vârsta a treia s-au simțit discriminate sau marginalizate  (în proporție de 10% dintre respondenți) de către medici (24%), din cauza izolării (22%), prin restricții (19%), prin ostilitatea celor din jur (5%), în mod verbal (4%) și din cauza lipsei de acces la medic (3%).

Vulnerabilitatea financiară

59% dintre respondenți au declarat că nu sunt angajați. 35% au considerat că lucrul la distanță le-a influențat în bine câstigurile.

47% dintre vârstnici au declarat că starea financiară actualăs-a înrăutățit, comparativ cu cea de dinaintea izbucnirii pandemiei de COVID19

49% că a rămas la fel.

Calitatea vieții sociale

Principalele nevoi sociale/culturale resimțite în perioada pandemiei au fost timpul petrecut cu familia, copiii, nepoții (51%), evenimentele familiale (41%) și socializarea cu prietenii (37%).  47% dintre respondenți s-au întâlnit cu prietenii mai rar în timpul pandemiei.

Locul cel mai des frecventat de persoanele de vârsta a treia a fost magazinul sau piața (37%). 96% dintre respondenți nu s-au implicat în activități de voluntariat. 56% dintre respondenți nu au mai participat la un eveniment cultural în ultimii 4 ani.

Mijloace de informare

94% la sută dintre seniori preferă TV, în timp ce doar 20% din respondenți se informează din social media.  În ceea ce privește social media, femeile acceseaza mai mult social media cu 7 procente față de bărbați.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net