În ce măsură mai pot transmite virusul cei vaccinați
Vaccinarea, în România, avansează în ritm accelerat, ceea ce ne dă speranțe de mai bine. Vom scăpa anul acesta de pandemie, de mască? Persoanele imunizate mai pot transmite virusul? Ștefan Dascălu, imunolog și cercetător la Universitatea Oxford, a răspuns la câteva dintre aceste întrebări controversate.
Vaccinarea nu previne infectarea
În primul rând haideți să înțelegem ce înseamnă „imunitatea” pe care ne-o oferă vaccinul. Medicii și cercetătorii ne-au explicat de la bun început că serurile, oricare dintre ele, nu previn infectarea, ci doar ajută organismul să lupte cu virusul, odată contactat. Mai exact, putem inhala virusul, dar acesta nu mai provoacă daune în organism și nu mai apar simptome neplăcute pentru că sistemul imunitar știe să-l învingă. „Imunitatea, în termeni tehnici, nu reprezintă faptul că tu ești imun în fața infecției, ci că răspunsul imunitar este pertinent pentru a lupta cu boala, că nu vom mai avea cazuri severe”, a explicat imunologul Ștefan Dascălu pentru ziare.com.
În ce măsură mai poți transmite virusul după vaccinare
Odată stabilit că cei vaccinați sunt în siguranță, mergem mai departe și ne întrebăm dacă ei mai reprezintă sau nu un pericol pentru ceilalți din jur, nevaccinați. Tot imunitatea are și de data aceasta un rol. „Sistemul imunitar al celui vaccinat poate fi suficient de bun pentru a bloca infecția cu totul. Dacă intrăm în contact cu un bolnav, chiar putem să nu ne infectăm. Sau, dacă acest lucru se întâmplă, încă o dată spun, manifestarea bolii va fi mult mai ușoară și, totodată, fereastra de infecțiozitate (adică timpul în care individul infectat e și infecțios) e mai mică”, mai spune cercetătorul. Concret, dacă o persoană nevaccinată și infectată e contagioasă timp de 2-3 săptămâni, una vaccinată poate fi contagioasă doar câteva zile sau chiar ore. „La persoana vaccinată, fereastra respectivă de timp e mult mai scăzută. Organismul ei, pentru că are deja o imunitate antrenată împotriva virusului, reușește să-l elimine mult mai rapid. Pe lângă faptul că nu dezvoltă simptome, nici nu va transmite virusul mai departe pe același interval de timp. În loc de două săptămâni de infecțiozitate, le reducem la câteva zile, dacă nu chiar la câteva ore. Iar efectele se văd la nivel de populație și se vor vedea foarte bine în momentul în care vom atinge o masă critică de oameni care vor avea imunitate”, adaugă Ștefan Dascălu.