«În copilărie, comentam ce vedeam pe stradă: trecători şi maşini»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vom mai auzi vocea de aur a comentariului sportiv din România doar în retrospective TV şi pe youtube, dar amintirile evenimentelor la care Cristian Ţopescu ne-a conectat ca nimeni altul vor rămâne, dincolo de ani, de neşters. Într-un interviu acordat pentru “Weekend Adevărul” în 2012, gazetarul îşi amintea cum, în copilărie, folosea pe post de microfon cupele obţinute de tatăl său la hipism.

Dragostea pentru sport i-a fost insuflată micuţului Cristian de tatăl său, Felix Ţopescu, pasionat de cai şi campion la hipism. “Obişnuinţa mea cu microfonul se trage din casă: stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon”, povestea viitorul as al comentariului sportiv. “Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii. Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd. Mai apoi, şcoala radioului mi-a folosit foarte mult, pentru că m-am obişnuit cu microfonul, m-a obligat să am dicţie”, rememora gazetarul.


    Cristian Ţopescu era vorbăreţ de mic
Cristian Ţopescu era vorbăreţ de mic

După ce a fost dat afară de Elena Ceauşescu din televiziune, fiindcă opinase, în direct, la meciul Suedia – România din 1983, că Bölöni, Balaci şi Cămătaru ar trebui lăsaţi să se transfere în străinătate, Cristian Ţopescu s-a întors la clubul Steaua, unde era angajat şi înainte de a ajunge la TVR. În 1986, el a intenţionat să însoţească Steaua la Sevilla, pentru finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona, dar n-a fost lăsat, fiindcă prima sa soţie, Rodica, se stabilise în Germania. “Nea Cristi”, cum îi spuneau sportivii, relata în acelaşi interviu: “M-am dus la securistul clubului, unul din comuna Brebu. «Tovarăşu’ maior, eu de ce nu am viză de ieşire din ţară?». «Păi, soţia dumneavoastră...». «Dar eu m-am despărţit de soţia mea acum 10 ani! Ea a plecat din ţară legal, n-a fugit!». «Da, dar e ruda dumneavoastră de gradul I». «E fosta mea soţie!». N-am avut ce face. Am stat acasă, m-am uitat la televizor când a apărat Duckadam”.


    Alături de cea mai mare gimnastă din toate timpurile, Nadia Comăneci
Alături de cea mai mare gimnastă din toate timpurile, Nadia Comăneci

Trei ani mai târziu, la finala Cupei Campionilor pe care Steaua urma s-o dispute cu AC Milan la Barcelona, Ţopescu a fost lăsat să însoţească echipa, în urma intervenţiei unui fotbalist. “Am fost inclus în delegaţie pentru că Marius Lăcătuş i-a spus lui Ceauşescu: «Nea’ Vali, dacă o să comenteze mâine nea’ Cristi, câştigăm precis!». Valentin Ceauşescu m-a chemat cu o zi înainte de meci: «Tovarăşu’ Ţopescu, dumneata vei comenta mâine meciul la Televiziunea Română». Bombă! «Eu obişnuiesc să mă pregătesc cu câteva zile înainte». «Lasă, că-ţi faci pregătirea la noapte!»”, rememora comentatorul. “În dimineaţa meciului, vine un avion cu mai mulţi ziarişti, printre care şi Octavian Vintilă, care mă ia deoparte: «Am să-ţi transmit ceva. A zis nea’ Ilie (n.r. - Ceauşescu) să nu vorbeşti nimic despre ţara în care ne aflăm, despre oraş, despre stadion, despre numărul suporterilor italieni - care erau vreo 10.000, în timp ce ai noştri erau 100 -, să nu spui ce echipe a învins înainte Milan - bătuse pe Real Madrid, în semifinal, cu 5-0 -, să nu spui ce prime au italienii în comparaţie cu ai noştri». Ce mai rămânea de spus? Numele jucătorilor pe la care trece mingea, aşa am comentat. Nici n-am prea avut ce nume să spun, pentru că ne-a zdrobit Milan cu 4-0”, mai spunea Cristian Ţopescu în interviu.

Avea acasă un templu al sportului


    Pe raftul cu premii se afla şi cel primit de la Comitetul Olimpic RomânFoto: Dorin Constanda
Pe raftul cu premii se afla şi cel primit de la Comitetul Olimpic RomânFoto: Dorin Constanda

Locuinţa celui mai cunoscut şi iubit comentator sportiv, Cristian Ţopescu, era una aparte. Click! l-a vizitat în urmă cu 8 ani şi vă povesteşte acum, când acest om extraordinar nu mai este printre noi.

Nu trebuie să fii un pasionat al stadioanelor sau un microbist înrăit ca să fii curios cum arăta oaza de linişte unde se retrăgea după ce comenta meciurile furtunoase de fotbal sau partidele amuzante cu Ilie Năstase protagonist. Casa lui Ţopescu era un adevărat muzeu al sportului şi al ziarelor sportive, vechi şi noi. Cele mai multe se aflau în antecamera în care am păşit atunci când am ajuns la domiciliul renumitului comentator sportiv. Ne aştepta în poarta casei. Una veche, din zona Piaţa Victoriei, de pe o străduţă ferită de zgomotul tipic centrului Capitalei.


    În această cameră, comentatorul avea o colecţie impresionantă de publicaţii, majoritatea din sfera sportuluiFoto: Dorin Constanda
În această cameră, comentatorul avea o colecţie impresionantă de publicaţii, majoritatea din sfera sportuluiFoto: Dorin Constanda


    În living trona un panou cu faze din cele mai tari meciuri pe care le-a comentatFoto: Dorin Constanda
În living trona un panou cu faze din cele mai tari meciuri pe care le-a comentatFoto: Dorin Constanda

De şase decenii locuia aici, într-un apartament cu patru camere, dintre care una ticsită cu tot soiul de publicaţii. “Nu mă lasă inima să le arunc”, ne-a mărturisit el.  Apoi ne-a arătat livingul, unde trona un panou cu faze din cele mai tari meciuri pe care le-a comentat. Mai încolo, pe raftul cu premii, se afla şi cel primit de la Comitetul Olimpic Român, de care era tare mândru. Ne-a invitat pe terasă, la o cafea. “Aici e sălaşul meu, în care mă retrag după «febra» comentariilor. Şi acum merg să comentez o partidă de tenis”, a încheiat el frecându-şi mâinile de bucurie.

Click! spune

Trupul neînsufleţit al lui Cristian Ţopescu va fi depus astăzi, între orele 11.00 şi 19.00, la Studioul 2 al Televiziunii Române. Pensionat cu gradul de general de brigadă în rezervă, el va fi înmormântat mâine, la ora 11.00, cu onoruri militare, în Cimitirul Ghencea Militar din Capitală.

Cristina Ţopescu: «Acasă îţi scoteam cuvintele cu cleştele»


    Împreună cu fiica sa, Cristina Ţopescu
Împreună cu fiica sa, Cristina Ţopescu

În  urmă cu un an, Cristina Ţopescu şi-a invitat tatăl în cadrul emisiunii pe care o modera la Antena 3, “Dincolo de ştiri”, unde i-a făcut câteva mărturisiri emoţionante. „Eu sufeream puţin, pentru că televiziunea mi te-a răpit. Ce mă mira pe mine, copil fiind, era că auzeam un alt tată la televizor, tu acasă fiind un taciturn, îţi scoteam cuvintele cu cleştele, iar la TV parcă te dedublai”, spunea ea în emisiune. Cristian Ţopescu i-a replicat că era necesar un echilibru: „Trebuia să existe o compensaţie între omul foarte vorbăreţ de la televizor şi omul mai puţin vorbăreţ de acasă. Familia mea a suferit într-un fel, pentru că eu eram de dimineaţă până seara la tv, unde am crescut. A fost pentru mine o şcoală a vieţii”, a fost răspunsul comentatorului sportiv Cristian Ţopescu, pentru fiica sa, Cristina Ţopescu.

S-a stins în ziua în care fiul cel mare a împlinit 42 de ani


    Cristian Ţopescu Jr, alături de soţie şi de unul dintre copii
Cristian Ţopescu Jr, alături de soţie şi de unul dintre copii

Cristian Ţopescu (81 de ani) a murit marţi, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală, după un stop cardio-respirator. Fostul comentator fusese internat pe 8 mai, în urma unei crize severe de diabet. El a lăsat în urmă o soţie şi trei copii devastaţi de durere. Destinul a făcut ca jurnalistul să se stingă în ziua în care al doilea copil al său, Cristian Ţopescu Jr, să împlinească 42 de ani. Pe reţelele sociale au curs mesaje de condoleanţe. “Mă pregăteam să-i spun «La mulţi ani» lui Cristi, azi fiind ziua lui... în schimb, îi spunem «Condoleanţe». Ce tristeţe şi ce durere!” şi “Mare comentator. Odihnească-se în pace!” sunt doar câteva dintre sutele de mesaje postate pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
actualitate.net
image
actualitate.net