În timp ce ratele cresc, statul va da credite cu dobândă zero
Guvernul face tot ce poate ca să mai liniştească populaţia. Preţurile au explodat, ratele la credite sunt mai mari de la lună la lună, în timp ce salariile n-au crescut la toată lumea. Aşa că Executivul va adopta zilele acestea un act normativ prin care se vor acorda credite preferenţiale, cu dobândă zero, în educaţie, sănătate sau cultură.
Programul se numeşte “Investeşte în tine” şi are două componente. Prima se adresează tinerilor între 16 şi 26 de ani, care sunt încadraţi în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Aceştia vor putea accesa credite cu o valoare iniţială de cel mult 40.000 lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 lei dacă persoană este angajată sau se angajează în perioada derulării programului.A două componentă se adresează persoanelor între 26 şi 55 de ani, din sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională. În acest caz, suma maximă poate ajunge până la 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei dacă beneficiarul este angajat sau dobândeşte acest statut în perioada derulării programului. Împrumuturile se acordă pe o perioadă de maximum 10 ani şi au dobânda zero pentru beneficiar. De asemenea, se acordă o perioadă de graţie pe durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani.
Creditul este garantat de stat 80%
Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat că toate dobânzile şi comisioanele bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, informează conso.ro. Creditul este garantat de stat în proporţie de 80% prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptând dobânzile şi comisioanele. Diferenţa de 20% poate fi garantată de beneficiar, iar dacă acesta nu este angajat, este necesar să existe un codebitor. Sumele din credit pot fi trase, însă, numai pe baza facturilor care atestă cheltuirea banilor în scopul în care au fost acordaţi.
Ce cheltuieli sunt eligibile?
Cele mai multe cheltuieli eligibile sunt pe educaţie, respectiv plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România, plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate, achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri şi plata chiriei, utilităţilor, locului de cazare în cămine şcolare sau studenţeşti.La cultură se decontează abonamentele la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.În sănătate, cheltuieli eligibile sunt considerate cele cu medicamentele, analizele medicale, servicii dentare sau intervenţii chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.Pentru sport, se pot deconta cheltuieli cu echipamente sportive de uz personal, abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.).În cazul locuinţelor, se poate deconta o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, modernizarea sau renovarea casei. Vicepremierul Viorel Ştefan a subliniat că programul se adresează unui număr de 8 milioane de cetăţeni din România şi îşi propune să oprească exodul tinerilor.