Încă o veste bună pentru profesori, după creșterea salarială. Primesc bani de la stat

Ultima actualizare:

Profesorii din învățământul preuniversitar din România primesc vești excelente, aducând beneficii semnificative la nivel salarial și asigurându-le sprijin financiar pentru deplasări. După ce au beneficiat de majorări salariale considerabile, anunțate recent, profesorii vor putea, începând cu anul școlar 2025-2026, beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta, conform modificărilor aduse Legii 198/2023.

Bani. Foto: Shutterstock.
Bani. Foto: Shutterstock.

Conform acestor schimbări legislative, finanțarea pentru cheltuielile de transport ale personalului din învățământul preuniversitar, care nu deține locuință în unitatea administrativ-teritorială unde își desfășoară activitatea, va fi asigurată din bugetul de stat. Această măsură reprezintă o recunoaștere a necesității de a sprijini profesorii care lucrează într-o localitate diferită de cea de domiciliu.

Cheltuielile de transport pentru profesori se decontează

Articolul 127 din noua lege a învățământului preuniversitar stipulează că autoritățile administrației publice locale au obligația de a deconta cheltuielile de transport pentru personalul didactic care nu dispune de locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea, conform avocatnet.ro.

În plus, se explorează posibilitatea extinderii acestei măsuri pentru inspectorii școlari generali sau generali adjuncți din direcțiile județene de învățământ, oferindu-le acestora oportunitatea de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cu condiția să nu dețină o locuință în localitatea de desfășurare a activității lor.

Aceste inițiative vin în contextul majorărilor salariale

Aceste inițiative vin în contextul majorărilor salariale considerabile pentru profesori, aprobate prin proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului. "Odată cu această mărire, creșterile salariale sunt, în medie, de 50%, cele mai mari din ultimele decenii, în mai puțin de un an", a declarat ministrul Educației, Ligia Deca. 

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 se estimează la aproximativ 20%. Această măsură vine ca răspuns la eforturile depuse pentru corectarea inechităților salariale, inclusiv în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere, unde se prevede o creștere semnificativă a salariilor.

Cu aceste progrese notabile, guvernul român demonstrează angajamentul său pentru valorizarea profesorilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în sectorul educațional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
loto jpeg
stil de viata 1536x1025 jpg
index webp
Magda Myszczynska colaj instagram jpg
fratii ioan si viorel micula adevarul jpg
euro valuta bani pixabay jpg
1 3 263653 1715775145 03711 fav jpg
call center 7786815 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net