O practică controversată a profesorilor îi poate lăsa pe aceștia fără catedră timp de 7 ani

Ultima actualizare:

Ministerul Educației a decis să impună sancțiuni severe profesorilor care oferă meditații elevilor din propriile clase. Această practică, considerată controversată, atrage acum sancțiuni care pot duce la suspendarea de la catedră pe o perioadă de până la 7 ani, în loc de doar 12 luni, așa cum era prevăzut anterior. Modificarea vine ca răspuns la preocupările crescânde ale părinților și ale organizațiilor elevilor cu privire la favoritism și lipsa de transparență în sistemul educațional.

Profesor. Foto: arhiva.
Profesor. Foto: arhiva.

Profesorii surprinși oferind meditații propriilor elevi, departe de catedră timp de 7 ani

Până acum, profesorii surprinși oferind meditații elevilor propriilor clase se confruntau cu excluderea din învățământ pe o perioadă de 12 luni. Noua măsură, care crește suspendarea la 7 ani, are drept scop descurajarea acestei practici și impunerea unui standard etic mai înalt în rândul corpului didactic.

Această decizie vine în contextul în care tot mai mulți profesori aleg să ofere meditații private, fie pentru a compensa veniturile, fie pentru a susține elevii care se confruntă cu dificultăți în învățare. Cu toate acestea, se pare că unele meditații au fost percepute ca favoritisme, iar măsura drastică vine să combată aceste posibile nereguli.

Etape disciplinare treptate

Sancțiunile nu sunt aplicate automat, ci în urma unor etape disciplinare treptate. Inițial, profesorii pot primi avertismente scrise sau li se poate reduce salariul de bază. Pentru o perioadă de trei ani, ei pot fi excluși de la participarea la concursurile pentru mărirea gradației. Doar după aceste etape prelungite de avertismente și sancțiuni, profesorii pot fi suspendați pentru 7 ani dacă continuă să ofere meditații elevilor din propria clasă.

Asociațiile de părinți susțin această schimbare în vederea creșterii integrității în sistemul de învățământ. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a salutat introducerea declarațiilor pe care profesorii trebuie să le depună privind meditațiile, considerând că acestea contribuie la creșterea transparenței și la reducerea favoritismelor.

Cu toate acestea, CNE a subliniat că măsura, deși un pas înainte în direcția corectitudinii, trebuie să fie completată de eforturi mai ample pentru a aborda problemele de fond ale sistemului de învățământ. În special, CNE a evidențiat că pentru mulți elevi, meditațiile sunt singura soluție pentru a ține pasul cu materia școlară, subliniind necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare a problemelor din sistem.

Datele fiscale indică faptul că în anul 2021, 7.900 de profesori au declarat venituri în valoare cumulată de 83,7 milioane de lei din meditații. Cele mai mari sume au fost raportate în București, Cluj, Timiș, Sibiu, Ilfov, Brașov și Prahova. În 2022, doar 382 de cadre didactice din județul Iași și-au declarat veniturile din meditații, evidențiind variații semnificative la nivel național.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net