Cu cât cresc, de fapt, pensiile și salariile, de la 1 ianuarie. Profesorii ar putea primi de 2 ori mai mulți bani
Deși noua lege a pensiilor va fi votată săptămâna viitoare în Camera Deputaților, care este for decizional, Guvernul trebuie să facă rost de sume uriașe de bani pentru a putea acoperi majorările promise pentru anul 2024.
Doar pentru creșterea pensiilor, programată pentru 1 ianuarie, Executivul are nevoie de 10 miliarde de lei. De și mai mulți bani este nevoie pentru majorarea din septembrie și pentru creșterile de salarii pentru profesori.
Pentru noua lege a pensiilor statul trebuie sa găsească:
în anul 2024 – 10,0 mld.lei, respectiv 0,6% din PIB
în anul 2025 – 33,1 mld.lei, respectiv 1,8% din PIB
în anul 2026 – 35,0 mld.lei, respectiv 1,7% din PIB
în anul 2027 – 36,3 mld.lei, respectiv 1,7% din PIB
Dar până să ajungă la aceste majorări, Guvernul are de depășit multe provocări. De exemplu, profesorii ar trebui să primească de două ori mai mulți bani la salariu. Legea nu a fost adoptată, dar grila de salarizare a fost discutată de ministerele de resort cu sindicaliștii.
PNL susține că nu renunță și nu acceptă nicio amânare în privința salariilor majorate pe care ar urma să le primească profesorii, dar nici cele are primarilor.
Cât va fi pensia minimă începând, de la 1 ianuarie
Potrivit noii legi a pensiilor, care intră săptămâna viitoare pe ultima sută de metri cu votul din Camera Deputaților, va fi indexat cu 13,8% și va crește astfel de la 1785 de lei la 2025 de lei. Cu alte cuvinte, o creștere de aproximativ 240 de lei.
Crește, totodată, și pensia minimă, care în prezent este de 1125 de lei și va ajunge la aproximativ 1276 de lei. Important de menționat este faptul că, din septembrie, toate pensiile vor fi recalculate, iar guvernanții promit să elimine astfel toate inechitățile din sistem. În urma recalculării, potrivit acestora, vor crește pensiile a aproximativ 3 milioane de români, scrie antena 3.