Închisoarea Doftana se transformă în hotel de lux

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, unde au fost închişi lideri comunişti, între care Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gh. Dej, dar şi legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu, au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, informează adevarul.ro. Acesta vrea să facă aici un complex turistic atipic!

Omul de afaceri libanez Mohammad Murad îşi extinde afacerile în turism. El a câştigat licitaţia pentru ruinele închisorii-muzeu Doftana, organizată la începutul săptămânii trecute de primăria comunei Telega, descalificând alţi doi competitori, o societate din Mangalia şi o persoană fizică din Prahova, conform unor surse citate de adevarul.ro.

image
Omul de afaceri Mohammad Murad

Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Dofana va intra într-un proces de reabilitare şi ulterior în circuit turistic. Se va păstra totuşi o parte din clădire cu destinaţia de muzeu.

Citeşte şi: Descoperire tulburătoare! Ce conține mesajul scris de deţinuţi, în zidurile Cazinoului din Constanța

“Mohammad Murad a câştigat licitaţa pentru că a oferit 110.000 de lei pe an redevenţă. În oferta pe care a făcut-o investeşte 10 milioane de euro în reabilitarea muzeului şi 15 milioane de euro ce-şi face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, după ce semnezi contractul, în acord cu Ministerul Culturii va face un proiect. Omul este interesat şi sper să facă treabă bună. Este o veste foarte bună pentru noi pentru că oferă şansa să se dezvolte comuna”, a declarat, pentru ziarul ”Adevărul”, Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, proprietarul Penitenciarului Doftana. 

image
Pe vremea comuniştilor, aici veneau în vizită pionierii

Liderii comunişti, închişi la Doftana

Istoria penitenciarului Doftana începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind dat în folosinţă în 1895. Aici au fost încarceraţi liderii comunişti, printre care s-a aflat inclusiv Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, Emil Bodnăraş, dar şi legionarii Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima.

image
Nicolae Ceauşescu

Clădirea a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiinţat atunci, fiind transformat în muzeu, care a funcţionat până la începutul anilor 90.

În 2011, închisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafaţă totală de aproape 11 hectare, a fost trecută din domeniul public în cel privat al localităţii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluată de specialişti la peste 1,2 milioane de euro. Clădirea a fost scoasă la licitaţie în repetate rânduri, dar nimeni nu a fost interesat să investească aici până acum.

Închisoarea este, în prezent, o ruină

image
Clădirea a ajuns o ruină, iar din interior s-a furat aproape tot

Clădirea închisorii comuniste este, în prezent, o ruină. Acoperişul este total prăbuşit, iar din interior s-a furat cam tot ce se putea, de la fier vechi până la materiale de construcţii. În picioare au rămas doar pereţii, care sunt susţinuţi de vechile scări metalice. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

horoscop ( FOTO pixabay )
cub larisa iordache png
andreea mantea 2 JPG
7 front elvetianca pensiune jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
andreea esca si alexia eram
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
Vladimir Putin FOTO Shutterstock
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Sistem HIMARS FOTO Profimedia
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
rapper rus   mrwalkie Instagram  jpg