Infertilitatea în România. 2022, anul cu cele mai puține nașteri. 4 din 10 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină

Alarmant! În România, anul trecut s-au înregistrat cele mai puține sarcini din 1930 până în prezent, potrivit Institutului Național de Statistică. Mai exact, doar 170.000 de copii s-au născut în 2022, față de aproape 200.000, cât a fost numărul nașterilor în 2021. Lucrurile par să se înrăutățească de la an la an și situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Infertilitate
Sursa: arhiva

În plus, se pare că 4 din 10 cupluri care își doresc un copil nu reușesc să obțină o sarcină, deși încearcă acest lucru de 1-5 ani. Ba mai mult, unul din 10 cupluri încearcă acest lucru de peste 5 ani. Aceste informații dure au reieșit în urma studiului de infertilitate făcut la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România. Studiul de anul acesta a continuat demersului inițiat acum cinci ani - în 2018- și arată problemele cuplurilor care au sau au avut probleme de fertilitate.

Peste un sfert din populația fertilă a țării s-a aflat într-o situație de infertilitate

De asemenea, peste un sfert din populația fertilă a României (17,1%) s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. Un procent care nu are cum să nu ne sperie.

Mai ales dacă luăm în calcul că situația pentru unele cupluri care-și doresc copii este și mai rea. De exemplu, 1 din 5 cupluri (21%) ar vrea să facă un copil cât mai curând. Pe de o parte, procentul este mai mic față de 2018 (29,1%). Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre aceștia (52,6% - aproximativ 150.000 de cupluri) nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an - o creștere semnificativă față de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situație.

23% din sarcinile existente, posibile doar datorită tratamentelor

Mai mult decât atât, în urma acestui studiu a reieșit că 23% din sarcinile existente au fost posibile datorită tratamentelor speciale. Practic, dacă ne uităm la lunile ianuarie și februarie ale acestui an, 8.400 de sarcini sunt active cu tratament, față de o medie de 18% în ultimii ani.

Principalele cauze de infertilitate

Principalele cauze de infertilitate la femei sunt diverse problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului. În schimb, pentru bărbați problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai întâlnite, iar pe locul doi se regăsesc problemele genetice și de cele hormonale.  

Aproape jumătate (mai exact: 46%) dintre persoanele care nu pot obține o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate. Este vorba despre un procent mai mare în comparație cu acum 5 ani, când doar 38% mergeau la specialist.

„Acest studiu vine firesc și necesar după 5 ani de la primele date. Tot mai multe cupluri au încredere în clinicile din România, ceea ce este foarte important. Din datele din studiu putem să remarcăm și că tot mai multă lume a început să audă de medicii specialiști în infertilitate, mai mulți decât acum 5 ani, la precedentul studiu”, a ținut să specifice prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației de Reproducere Umană din România, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc ieri (7 martie) și prilejuită de anunțarea cifrelor celei de-a doua ediții a studiului de infertilitate, cifre culese anul acesta, în noul context social, după doi ani pandemici și mai bine de un an de război.

Ce le reține pe cupluri să facă copii

Conform studiului, 26% din cupluri decid să aibă primul copil după ce își întâlnesc jumătatea. În plus, 25% dintre cupluri își doresc mai întâi o locuință mai mare pentru a mai avea încă un copil.

Trebuie luat în considerare că problemele de infertilitate sunt mai mari pentru cei care vor încă un copil. față de cele aflate la primul copil. În plus, atât pandemia, cât și problemele financiare sau situația geo-politică sunt de vină pentru amânarea deciziei de a avea primul copil/alt copil, pentru 15,6% din cupluri.

A avea un copil nu este o fiță, acest lucru nu ar trebui să fie doar pentru cei care dispun de resurse financiare. Există acum tratamente care sunt eficiente, e important ca acele cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală să meargă mai departe, să nu se oprească, fiindcă se observă din studiu că există rezultate bune cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată”, crede dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociației de Reproducere Umană din România.

Tratamentul prin fertilizare în vitro, creștere cu 80% față de acum cinci ani

O altă informație importantă relevată în urma acestui studiu este că tratamentul prin fertilizare in vitro a crescut uluitor. Cu 80% față de studiul precedent. Acest aspect este dovada vie că problemele de infertilitate devin din ce în ce mai mari.

Dintre persoanele care s-au decis să opteze pentru proceduri medicale de infertilitate în următorul an, 44% vor să apeleze la FIV și iau în calcul Programul Național de Fertilizare. Și acest procent este mai mare față de cel de acum cinci ani, când acesta era de doar 20%.  

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabrieela Firea a declarat în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentat acest studiu că, de la începutul Programului (5 decembrie), au venit pe adresa Ministerului 11.000 de solicitări.
Din dosarele analizate, 3.000  sunt eligible, avem deja 1.000 de contracte semnate. Nu am declarant neeligibile dosarele incomplete, ci am cerut completări. Vom lansa curând și o platofmă, pentru a ușura tot procesul și suntem în permanență deschiși la îmbunătățiri, pentru că avem dorința reală de a face lucrurile bine,” a afirmat Gabriela Firea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net