Înfricoşător! Crevasă apărută la Galaţi, pe malul Dunării

Ultima actualizare:

    Pământul se surpă la Galaţi
Pământul se surpă la Galaţi

Momente incredibile la Galaţi! Cetăţenii care au apartamente sau case în apropiere de capătul estic al falezei Dunării privesc înmărmuriţi cum malul se surpă tot mai frecvent pe suprafeţe mari.

O fotografie surprinsă sâmbătă, foarte aproape de portul Galaţi, arată o crevasă de trei metri lăţime, doi metri adâncime şi zece metri lungime. Falia taie spaţiul verde de pe versantul dintre Bulevardul Marii Uniri şi zona de promenadă de pe faleza inferioară, în apropiere de un restaurant şi la numai câteva zeci de metri de mai multe blocuri şi de un monument istoric vechi de peste cinci secole: biserica fortificată Precista. 

Ploile au făcut ravagii

Fenomenul a produs şi alte efecte. Un transformator de curent, un semn de circulaţie şi mai multe jardiniere din beton au fost mutate din loc sau s-au scufundat pur şi simplu, iar o lucrare de artă monumentală (făcută în urma taberei internaţionale de sculptură de acum patru decenii) a fost şi ea înghiţită de pământ.

Locul a fost împrejmuit cu saci cu nisip, pentru ca şuvoaiele alimentate de apa de ploaie să nu agraveze alunecarea de teren. 

Potrivit celor de la Primăria Galaţi, ploile persistente ar fi fost cauza care a dus la apariţia noii alunecări de teren. În acelaşi timp, edilii promit că vor interveni în zonă cât de rapid se poate.

„Această ravenă s-a creat din cauza ploilor de la începutul lunii octombrie. Specialiştii municipalităţii s-au autosesizat, au vizualizat zona şi au împrejmuit perimetrul respectiv, astfel încât să nu existe nici un fel de problemă”, spune Raluca Ardean, de la Primăria Galaţi. “Lucrarea respectivă este pe licitaţii publice în acest moment. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să se poată da ordinul pentru începutul lucrărilor acolo. Valoarea estimată este de 346.000 de lei fără TVA“, adaugă Ardean.

Lucrările vor costa 100 de milioane de dolari

Ionuţ Pucheanu, edilul oraşului, anunţă că anul viitor se va demara un amplu proiect de reabilitare a întregii faleze: „Deocamdată, nu ştim cum vom face rost de bani. Poate că vom primi un ajutor de la Guvern, dată fiind amploarea lucrării (n.r. - se estimează că totul va costa cam 100 de milioane de euro), dar există şi varianta să facem rost de fonduri europene“. În ultimii 16 ani, au fost făcute o sumedenie de expertize tehnice şi de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul alunecă, pur şi simplu, în albia fluviului.

Faleza se scufundă cu 10 milimetri pe lună

Cel mai recent raport de specialitate legat de stabilitatea falezei Dunării a fost întocmit în 2014 de Academia Română şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar documentul a scos la iveală faptul că versantul alunecă rapid către fluviu, cu circa 10 milimetri pe lună, adică aproximativ 12 centimetri pe an. Studiul a costat aproape 100.000 de euro şi a vizat cea mai mare parte a malului fluviului din dreptul oraşului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net