Îngrijitoarea de la creşă le-a dat TBC copiilor?

Ultima actualizare:

    Copiii sunt imunizaţi la naştere cu vaccinul BCG, însă acesta oferă protecţie doar în primii ani de viaţă
Copiii sunt imunizaţi la naştere cu vaccinul BCG, însă acesta oferă protecţie doar în primii ani de viaţă

Panică într-o creşă din Bucureşti. O îngrijitoare a fost internată la spitalul de boli pulmonare după ce medicii au confirmat că e infectată cu bacilul tuberculozei. Conducerea instituţiei avea suspiciuni încă de acum o săptămână, dar nu a anunţat autorităţile medicale.

Trei copii de până la trei ani sunt suspecţi de tuberculoză după ce au intrat în contact cu îngrijitoarea de la creşă. În cazul ei prezenţa bolii a fost confirmată, motiv pentru care medicii au internat-o la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. În urma testelor, micuţii au fost hiperalergici la tuberculină (injecţie sub piele, în zona antebraţului, cu o substanţă bilogică obţinută din culturile pe medii lichide ale bacilului tuberculozei), însă acest lucru nu înseamă că au boala, ci e o certitudine că au intrat în contact cu persoana infectată.

Conducerea creşei situate în sectorul 1, pe strada Vrancei, a decis efectuarea de radiografii pulmonare şi examen IDR la toţi copiii din grupa unde lucra infirmiera. „În perioada următoare, conducerea creşei va extinde examenul IDR la toţi copiii înscrişi la creşa de pe strada Vrancei. De asemenea, personalului din unitate i se va realiza o radiografie pulmonară. Conducerea creşei a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti realizarea, în acest weekend, a unei dezinfecţii la această creşă”, spun reprezentanţii Primăriei sectorului 1, instituţie care a finanţat deschiderea unităţii.

Halucinant este că părinţii au fost informaţi încă de acum o săptămână că există suspiciuni de tuberculoză în creşă şi li s-a cerut acordul pentru realizarea de investigaţii medicale. Prezenţa bolii s-a confirmat abia acum, astfel încât părinţii nu vor şti dacă micuţii lor sunt bolnavi decât după ce vor fi examinaţi cu minuţiozitate începând cu săptămâna viitoare. În ciuda îmbolnăvirii îngrijitoarei, conducerea a decis să nu suspende activitatea creşei.

Creşa de pe str.  Vrancei a fost  deschisă în 2012
Creşa de pe str. Vrancei a fost deschisă în 2012

«Examinaţi toţi copiii!»

Copiii care au intrat în contact cu infirmiera pot dezvolta boala. În urma analizelor de săptămâna viitoare, părinţii vor şti dacă au motive de îngrijorare. „Teoretic, acum nu mai există nici un risc. Copiii pot merge la creşă, dacă persoana care a elimitat bacilul a fost izolată. Sfatul meu e să accepte tratamentul profilactic, dacă e recomandat de doctori. Este obligatoriu, însă, ca toţi copiii să fie examinaţi medical, pentru a elimina orice suspiciuni”, spune Ştefan Răduţ, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

Ce e tuberculoza şi cum se transmite

Tuberculoza este o boală extrem de contagioasă, periculoasă, care, dacă nu e depistată la timp sau nu e tratată, duce la deces. Ea e cauzată de infectarea cu bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) şi afectează în special plămânii.

Poţi recunoaşte boala după simptome : tuse cu mucozităţi (câteva săptămâni la rând), scăderea temperaturii corporale, transpiraţii reci, stări de astenie şi oboseală, scădere în greutate. La copii, tuberculoză loveşte în primii trei ani de viaţă, când organismul lor nu e imunizat. Incidenţă mare se înregistrează şi în rândul adolescenţilor de 11-15 ani, datorită schimbărilor hormonale specifice vârstei. Tuberculoza se transmite de la om la om pe calea aerului (strănut, tuse), prin sărut sau act sexual. Tratamentul pentru tuberculoză este unul de durată (6-8 luni) şi presupune izolarea pacientului.

Elevi îmbolnăviţi de profesoară

Cinci elevi ai unei şcoli din Galaţi s-au îmbolnăvit la sfârşitul lunii martie de TBC după ce o profesoară de engleză a venit bolnavă la şcoală. Peste 200 de copii urmează acum tratament profilactic, iar părinţii sunt scandalizaţi, acuzând conducerea şcolii de reacţii tardive.

Scandalul a izbucnit după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat existenţa unui focar de TBC la Şcoala 42 din oraş. Sursa infecţiei - o profesoară de engleză în vârstă de 46 de ani, diagnostică şi internată cu tuberculoză pe data de 23 februarie. În zilele imediat următoare, autorităţile medicale au efectuat aşa-numitul „test rapid“ pentru identificarea bolii cauzate de bacilul Koch la 210 dintre cei 587 de elevi ai şcolii.

Ancheta epidemiologică a stabilit că profesoara a intrat în contact cu 240 de copii, dintre care 30 de grădiniţă, conform adevarul.ro. Toţi cei 210 elevi urmează tratament profilactic care s-ar putea întinde pe o perioadă de şase luni. Pe de altă parte, cinci elevi, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, au fost diagnosticaţi cu TBC şi sunt internaţi în acest moment în spital. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net