Insula de nisip din mijlocul Dunării, atracţia turiştilor

Celebra insulă, formată din cauza secetei în mijlocul Dunării, la Galaţi, a devenit atracţie turistică. În timp ce unii vor să admire păsările, care au format colonii pe limba de nisip, alţii vin să facă poze de pe Faleză. Cei mai temerari, trec Dunărea înot sau cu barca pentru un popas liniştit, scrie adevarul.ro.

Insula a apărut pentru prima dată la seceta din 2003
Insula a apărut pentru prima dată la seceta din 2003

Insula de pe mijlocul Dunării din Galaţi a apărut pe radarele Administraţiei Fluviale Dunării de Jos în urmă cu 20 de ani. La început nu avea dimensiunile actuale, fiind doar o limbă de nisip pe mijlocul fluviului. În timp, porţiunea de pământ s-a extins, ajungând la aproape doi kilometri.

Citește și: O nouă insulă a apărut pe Dunăre din cauza secetei 

Specialiştii au spus că în 2003 a fost cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani şi, din cauza debitului scăzut al Dunării, autorităţile au fost nevoite să închidă Centrala de la Cernavodă.

Populată cu o colonie de flamingo roz... din metal

„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării.  Ea nu deranjează navigaţia, şenalul navigabil, deoarece între insulă şi faleza Dunării sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigaţie şi fost director al AFDJ Galaţi, citat de adevarul.ro.

Specialistul crede că insula de nisip va rămâne permanentă, fiind tot mai vizibilă de la an la an.

O artistă a „populat” insula cu flamingo artificiali
O artistă a „populat” insula cu flamingo artificiali

„Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galaţi, cu păsări, vegetaţie. Puţini gălăţeni mai ştiu că, înainte de 1990, mai în amonte de trecerea cu bacul, era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp şi a dispărut. Această limbă de nisip din mijlocul Dunării va mai fi acoperită de apă doar atunci când nivelul Dunării va fi crescut. Dacă ar fi protejată, atunci ea se va stabiliza în timp”, mai spune Dorian Dumitru.

Aici s-au adunat păsările ca într-o mică deltă
Aici s-au adunat păsările ca într-o mică deltă

Deoarece în ultima perioadă, insula s-a înverzit şi a fost populată cu mii de păsări, mulţi curioşi o vizitează cu barca, fac plajă sau pur şi simplu o admiră de pe Faleza Dunării. Ba, mai mult, pentru unii gălăţeni limba de nisip a devenit un loc pentru sporturi extreme.

În urmă cu câteva zile, un motociclist a fost filmat în timp ce făcea ture pe limba de nisip, şi mai înălţată acum în urma secetei din ultimele luni.

Ca să ajungă pe insulă, tânărul şi-a transportat motocicleta într-o barcă. Întrucât insula din mijlocul Dunării, de la Galaţi, a devenit un punct de atracţie, un artist plastic s-a gândit  să o populeze cu 31 de păsări artificiale, flamingo roz.

Vezi și: Te-au speriat imaginile cu Dunărea secată? 

Operele de artă plastică sunt realizate de Monica Turcu, scopul acesteia fiind acela de a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice.

Păsările exotice roz, din metal şi plexiglas, pot fi admirate, de pe Faleza Dunării din oraşul Galaţi, dar şi de pe malul tulcean.

„Putem face ceva? Este o problemă gravă, cu care se confruntă toată Europa şi pe care noi trebuie să o conştientizăm. Insula apărută pe Dunăre nu trebuie doar să ne încânte privirea, ci trebuie să trezească conştiinţa colectivă, grija pentru mediu este responsabilitatea noastră, a tuturor”, consideră artista.

Insula a perturbat circulația bacului

Capătul din amonte al bancului de nisip s-a extins pe traseul bacurilor care traversează Dunărea de la Galaţi spre Tulcea, astfel că ambarcațiunile trebuie să ocolească acum aproape un kilometru, iar asta înseamnă costuri suplimentare.

image

Tot din cauza debitului scăzut al Dunării, societatea care asigură traversarea Dunării la Galaţi, a anunţat la începutul lunii august că nu mai poate asigura un program fix de traversare şi că nu mai este posibilă traversarea mijloacelor auto lungi sau joase (TIR-uri, autocare şi autoturisme cu garda joasă).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net