Ioana trăieşte de 5 ani fără nici un obiect din plastic
În viaţa ei nu există pic de plastic! Ioana Tănase, o orădeancă de 34 ani, a renunţat la astfel de obiecte de mai bine de 5 ani, alegând să cumpere doar produse vrac, în săculeţi de pânză, borcănele de sticlă, caserole de carton ori hârtie cerată.
„Este mai sănătos, etic şi faci şi economie. Nu mai cumperi decât cantitatea de care ai nevoie, nu mai faci risipă”, a explicat Ioana pentru adevarul.ro. Originară din Sibiu, tânăra şi-a făcut studiile în Belgia şi s-a mutat la Oradea în urmă cu 3 ani, ca să locuiască împreună cu prietenul ei.
Decizia de a renunţa la tot ce înseamnă plastic a luat-o încă din Belgia, după ce a văzut fotografiile făcute de artistul Chris Jordan pe insulele Midway din Oceanul Pacific, cu albatroşi morţi, având stomacul plin cu zeci de pungi de plastic.Căutând să afle informaţii despre ce s-a întâmplat, a fost îngrozită să afle că aproximativ 43% din plasticul produs la nivel mondial se foloseşte pentru ambalare, iar ambalajele generează probleme foarte mari.
„Are componente cancerigene, poate duce la sterilitate în rândul femeilor şi bărbaţilor. Mai recent s-a demonstrat că toţi avem urme de plastic în organism”, explică ea. În plus, plasticul „ucide” şi natura.
Din acel moment, tânăra a decis că trebuie să facă o schimbare. În locul pungilor din supermarketuri, foloseşte săculeţi textili, flacoanele le-a înlocuit cu cele metalice, de sticlă ori borcane, iar apa o bea direct de la robinet.
Resturile la compost, hârtiile la reciclat „Pentru orice recipient din plastic, mai ales de unică folosinţă, există o alternativă mai etică, mai sănătoasă, naturală, reutilizabilă, pe care o putem folosi. Nu trebuie să avem un buget pentru asta, trebuie să fim curioşi şi motivaţi. De exemplu săculeţii mei, în care cumpăr legume, fructe şi alimente vrac, le-am făcut cu mama mea, într-o seară, dintr‑un material al bunicii mele. Deci costul a fost zero”, sfătuieşte Ioana.Pe de altă parte, produsele alimentare se pot cumpăra în hârtie cerată, ori de la producătorii locali, evitând astfel cele transportate la distanţe mari, în ambalaje nesănătoase. „În ambalajul tău nu vei găsi niciodată surprize şi, pe de altă parte, dezvolţi relaţii faine cu producătorii”.
Alături de câţiva prieteni a înfiinţat asociaţia “Natura fără plastic”, prin care a iniţiat proiectul “Alternative”, cu care organizează ateliere şi de promovare a unui stil de viaţă eco şi sustenabil.
Vrea să deschidă un magazin
Anul viitor, Ioana şi colegii ei vor deschide şi primul magazin “Zero waste” din România, un concept nou, dar care funcţionează deja în Occident. Doritorii vor putea cumpăra produse alimentare şi nu numai, în orice cantitate doresc, dar numai într-un mod sustenabil şi eco, adică fără plastic.“Vor fi produse alimentare şi nealimentare, cosmetice, ingrediente care se pot folosi la produse de curăţenie, cum este bicarbonatul, oţetul, vom avea ulei, detergenţi biologici, toate la vrac”. Adică vii cu ambalajul tău şi cumperi cât ai nevoie.