Iohannis cel furios! Viktor Orban a călcat pe bec. Și s-a spart!

Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a reacționat dur după controversatul discurs ținut de Viktor Orban la Băile Tușnad. Totodată, președintele României le cere explicații liderilor UDMR, care l-au aplaudat pe premierul ungar.

Iohannis, reacție furioasă după discursul lui Viktor Orban!
Iohannis, reacție furioasă după discursul lui Viktor Orban!

Iohannis, reacție furioasă după discursul lui Viktor Orban! „E o problemă pentru noi”

Continuă să există un val de reacții după afirmațiile făcute în această săptămână de premierul maghiar. Iohannis consideră că este „o eroare majoră și e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al doilea război mondial.”

Vezi și: Viktor Orban, „discurs profund anti-european” pentru a-și arăta susținerea față de Moscova! Orice, doar să nu-l supere pe Putin

„Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe.

Citește și: Viktor Orban, vizită cu surprize! A plouat cu dosare penale după evenimentul de la Tușnad

Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană”, a precizat președintele României despre discursul lui Viktor Orban.

Iohannis, deranjat că afirmațiile lui Viktor Orban au avut loc în România

Președintele României consideră că ce a declarat Viktor Orban este „eronat, greșit și inacceptabil”, indiferent unde ar fi avut loc aceste afirmații. Totuși, șeful de stat susține că este „o problemă pentru noi” că discursul a avut loc în România.

„Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa.

Nu e rostul și rolul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo”, a declarat Klaus Iohannis, conform Antena 3.

Iohannis le cere explicații liderilor UDMR, care l-au aplaudat pe Viktor Orban

Președintele României crede că nevoie de clarificări publice din partea UDMR. „Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat, pur și simplu, generic personajul care a ținut discursul.

Vezi și: Zelenski, mesaj dur pentru premierul Viktor Orban. Ce i-a transmis la summitul de la Bruxelles

Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliția de guvernare. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a adăugat șeful statului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net