Istoria chioșcurilor de la metrou. Când a apărut primul magazin

Ultima actualizare:

    Metroul bucureștean s-a transformat după Revoluție într-un adevărat bazar
Metroul bucureștean s-a transformat după Revoluție într-un adevărat bazar

Afacerile din subteran datează de 31 de ani. Spațiile comerciale au fost acceptate de către autorități în contul unor majorări salariale amânate. De pe urma chiriilor încasate prin firma sindicatului, angajații urmau să-și crească veniturile. Doar că nu a fost o chestiune temporară, ci un mega tun, prin care mulți s-au îmbogățit. Așa a început istoria chioșcurilor care au invadat stațiile.

La metrou găsești de toate. De la covrigi, pateuri, țigări, fructe până la chiloți, parfumuri, cosmetice, bijuterii, pantofi și alte acareturi. Nu există stație care să nu fi fost acaparată de chioșcuri și transformată într-un adevărat bazar.

O uriașă afacere care a pornit în anii ’90 la inițiativa lui Ion Rădoi, care a devenit sindicalist imediat după Revoluția din 1989, și apoi parlamentar din partea PDSR apoi PSD. 

Afacerea chioșcurilor de la metrou a început în anii ''90

În 1992, Rădoi a înființat firma Sindomet Servcom SRL, deținută în acte de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui lider este de trei decenii.


    Ion Rădoi, liderul de sindicat de la metrou, este artizanul afacerilor din subteran
Ion Rădoi, liderul de sindicat de la metrou, este artizanul afacerilor din subteran

La început Ion Rădoi a obținut spațiile comerciale de la metrou în contul unor majorări salariale amânate de stat, de care nu s-a mai despărțit nici un moment. „De 31 de ani aceste spații sunt oferite sindicatului. Mereu au fost administrate de sindicat. Prin acest contract, s-a încercat să se ofere o sumă de venit pentru sindicat și apoi pentru muncitori”, au transmis reprezentanții USLM pentru Europa Liberă.

În 2003, firma sindicatului încheie primul contract cu apropiații lui Ion Rădoi

Din aceeași sursă aflăm că anul 2003 este momentul în care firma sindicatului încheie un prim contract prin care spații comerciale ajung la apropiații lui Ion Rădoi.

Firma Nivi Prod Com Prest primea atunci de la Sindomet Servcom un spațiu în stația de la Piața Unirii. Locația devenea punct de lucru pentru activități de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominant de produse alimentare, băuturi și tutun”.

La metrou sunt 331 de magazine

Sindomet Servcom SRL are semnate contracte de închiriere de spații comerciale cu 120 de societăți și persoane fizice autorizate. Pe cei 5.000 mp care-i deține sunt undeva la 331 de magazine și în jur de 1.500 de angajați.

Contractele chioșcurilor din subteran au fost prelungite succesiv până în 2018, după care nu s-a mai dorit semnarea lor.


    Astăzi, 7 aprilie, a fost demolat primul chioșc de la metrou, la stația Ștefan cel Mare
Astăzi, 7 aprilie, a fost demolat primul chioșc de la metrou, la stația Ștefan cel Mare

Ministrul transporturilor de la acea vreme, Lucian Șova, s-a opus și a făcut public, pentru prima dată, uriașul profit al firmei în detrimentul Metrorex. Dar asta nu l-a împiedicat de Ion Rădoi ca timp de trei ani să funcționeze ilegal.

Ba chiar, Metrorex anunța zilele trecute că spațiile comerciale nu au autorizații de construire, fiind ridicate ilegal pe domeniul public.

Pe lângă contracte de închiriere, unde firma primește 80% din venituri și Metrorex doar 20%, Sindomet Servcom mai administra și spațiile de reclamă de la metrou.

Firma sindicatului de la metrou deținea și publicitatea din subteran

Până în 2017, acestea au fost cedate firmei Spectacular OOH & Printing, conform Europa Liberă. Reprezentanții societății susțin că vindeau reclame de 700.000 de euro anual, dar că 53% din sumă îi revenea firmei lui Ion Rădoi.

Afacerile din subteran au fost acceptate zeci de ani de către toate partidele ajunse la Putere. Aceastea generau profituri uriașe pentru firma sindicatului condus de Rădoi, pe care ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, l-a numit ”lider care își dă aere de șef de cartel”.

Firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice.

Citește și: 

Scandal pe salariile angajaților de la Metrorex. Leafa medie depășește 7.000 de lei

VIDEO Demolarea chioșcurilor de la metrou a început la stația Ștefan cel Mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net