Istoria zilei de 8 martie. Lenin a declarat-o Ziua femeii
Femeile din multe țări primesc flori și cadouri în ziua de 8 martie. Însă, această zi festivă are o poveste zbuciumată. A început acum 97 de ani, cu lupta pentru dreptul la vot și pentru salarii mai mari pentru femei. În 1921, Lenin a stabilit ca 8 martie să fie „Ziua Femeii”.
Brațe de flori și cadouri minunate. Asta așteaptă toate femeile și mamele din multe țări din lume în ziua de 8 martie. Puțini știu că femeia era sărbătorită încă din antichitate, iar evenimentul avea loc primăvara când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor, scrie adevarul.ro.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima oară la data de 28 februarie 1909, în New York, în amintirea unei greve a femeilor care cereau drept la vot și salarii mai mari.
În anii următori, femeile au fost sărbătorite tot în luna februarie, iar în anul 1921, Vladimir Ilici Lenin a stabilit ca această zi să fie sărbătorită la 8 martie în Uniunea Sovietică, de fapt, tot în februarie, după calendarul vechi, scriu istoricii.
Anul 1975 a fost declarat ”Anul Internaţional al Femeilor” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la care au aderat multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
Românii au importat sărbătoarea din Uniunea Sovietică, în 1948. Circa 200.000 de femei au manifestat atunci pentru ”apărarea păcii, apărarea republicii, pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie cu popoarele vecine, în frunte cu URSS, pentru solidaritatea femeilor.”
Comuniștii au găsit în această sărbătoare prilejul de a face propagandă regimului și tovarășelor care se aflau în fruntea partidului.
Ziua de 8 martie este sărbătoare oficială în Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Hertegovina, Brazilia, Burkina Faso, Camerun, China, Cuba, Georgia, Italia, Israel, Laos, Kazakstan, Kirkistan, Macedonia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia.