Jelit la 34 de ani, sărbătorit la 105 ani
S-a născut în 1910 şi a trăit pe viu marile evenimente ale secolului trecut: a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost luat prizonier şi a stat timp de patru ani într-un lagăr rusesc. Familia l-a crezut mort şi i-a făcut chiar şi pomană, dar, în cele din urmă, s-a întors acasă. Acum, a împlinit venerabila vârstă de 105 ani.
Veteranul de război, colonel în rezervă Alexandru Ţundrea a ajuns la venerabila vârstă de 105 ani şi a fost felicitat, ieri, de viceprimarul Adrian Tudor. Gorjeanul s-a născut într-o familie de ţărani simpli, a avut trei fraţi şi trei surori, el fiind cel mai mare dintre copiii familiei. În 1938, Ţundrea a plecat la război şi un an mai târziu a fost mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş.
În primăvara anului 1943, Alexandru Ţundrea a ajuns în Caucaz şi a participat la mai multe bătălii. În zona Simferopol, Ţundrea a fost luat prizonier şi închis într-un lagăr rusesc. Nu a avut posibilitatea să ia legătura cu cei de acasă şi timp de doi ani de zile a fost considerat mort. Familia sa i-a făcut chiar şi pomeni, până când un consătean a fost eliberat şi i-a spus familiei că Sandu e în viaţă. A fost eliberat din lagăr după patru ani.
Familia i-a făcut pomeni
“Cât am fost prizonier, nu am putut să trimit părinţilor vreo scrisoare şi nu au ştiut dacă sunt viu sau mort. Am fost plâns. S-au tras clopotele şi maică-mea mi-a făcut pomană. A împărţit colaci şi cele necesare“, spune Alexandru Ţundrea. Ajuns acasă, şi-a continuat cariera de dascăl la Peşteana şi, apoi, de profesor de matematică şi franceză în satul natal, în Teleşti. S-a căsătorit în anul 1950 şi este pensionat din anul 1972. În data de 9 mai 2015, a fost înaintat la gradul de general în rezervă. Bătrânul îşi explică longevitatea prin faptul că a fost mereu cumpătat: “Nu am făcut excese şi am încercat mereu să văd partea plină a paharului“, spune veteranul.