Joe Biden la Kiev, în secret. Cum a ajuns acolo președintele american

Ultima actualizare:

Preşedintele american Joe Biden a efectuat, luni, 20 februarie, o vizită-surpriză în capitala Ucrainei, Kiev, într-o demonstraţie majoră de sprijin cu câteva zile înaintea marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Joe Biden împreună cu Volodimir Zelenski, la Kiev Foto: Facebook Zelenski
Joe Biden împreună cu Volodimir Zelenski, la Kiev Foto: Facebook Zelenski

 În conferința de presă comună, liderul de la Kiev le-a spus reporterilor că negocierile de astăzi cu Joe Biden au fost "fructuoase” și "foarte cruciale”. „Sperăm ca acest an 2023 să devină un an al victoriei”, a spus Zelenski.

Zelenski a mai precizat că va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că lumea democratică ,,câștigă în această luptă istorică”. Ucraina se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, a mai subliniat președintele ucrainean, dar va face „realizări istorice” cu ajutorul SUA și al restului lumii, a adăugat acesta, citat de Sky News.

Este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relațiilor dintre SUA și Ucraina”, a mai spus Zelenski, adăugând că „subliniază rezultatele pe care le-am obținut deja”. El adaugă că rezultatele acestei vizite se vor vedea cu siguranță și vor avea o reflecție asupra câmpului de luptă. Decizia SUA de a oferi tancuri Abrams Ucrainei la începutul lunii ianuarie a contribuit deja la întărirea apărării Ucrainei, spune Zelenski. 

Joe Biden a lăudat cetățenii Ucrainei 

Înainte de conferința de presă, Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski, lăudând cetățenii Ucrainei pentru luptele lor „eroice”, în ciuda lipsei de experiență militară, scrie BBC. 

Joe Biden, întâlnire cu Volodomir Zelenski

La Kiev, Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Volodomir Zelenski, în ziua în care Ucraina comemorează moartea a 107 persoane în timpul protestelor antiguvernamentale de acum nouă ani.

Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Joe Biden într-un mesaj pe Twitter.

Kievul nu este străin de vizitele oficiale, însă aceasta este diferită. Faptul că președintele SUA se întâlnește cu liderul Ucrainei în inima Capitalei, în mijlocul unui conflict de amploare, transmite un mesaj foarte clar și puternic Moscovei că America și Occidentul rămân alături de Ucraina.

Vizita a fost ținută secretă

CNN relatează că Biden a zburat în Ucraina pe timp de noapte, întunericul fiind un atu, iar călătoria sa a fost ţinută secretă timp de 24 de ore, potrivit News.ro.

Air Force One a decolat de la baza Andrew când era încă întuneric, la ora locală 4:15, duminică. Reporterii aflaţi la bordul avionului nu au avut voie să aibă asupra lor dispozitive electronice.

Sâmbătă seara, înainte de plecare, Biden a ieşit la cină cu soţia sa în Washington. El nu a mai fost văzut în public până la sosirea la Kiev, luni dimineaţă.

Biden călătoreşte cu un anturaj relativ restrâns. Îi are cu el pe consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, pe adjunctul şefului de cabinet Jen O'Malley Dillon şi asistenta personală Annie Tomasini.

Când a fost ultima vizită a lui Joe Biden la Kiev

Biden a vizitat Ucraina de şase ori în calitate de vicepreşedinte. Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-şi părăsi funcţia. Acea vizită rămăsese până luni vizita oficialului american de rangul cel mai înalt în Ucraina, deoarece nici vicepreşedintele Pence şi nici preşedintele Trump nu au vizitat-o vreodată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net