Joia neagră a leşinurilor. De ce ajung românii la urgenţe în Săptămâna Patimilor

Ultima actualizare:

    Medicii ne sfatuiesc ce să facem să nu ajungem la urgenţefoto: dr. Ciuhodaru
Medicii ne sfatuiesc ce să facem să nu ajungem la urgenţefoto: dr. Ciuhodaru

După şapte săptămâni de post, tot mai mulţi români ajung la urgenţe cu lipotimii. Şi acest lucru se întâmplă atât pentru că regimul alimentar a fost schimbat şi nu mai asigură organismului nutrienţii necesari îndeplinirii tuturor funcţiilor dar şi pentru că aceste restricţii alimentare au fost asociate, mai ales în cazul gospodinelor, cu un efort fizic susţinut, având în vedere că în aceste zile îşi pregătesc locuinţele pentru Paşte.

Medicii ne sfătuiesc să fim atenţi cu alimentaţia pentru a nu transforma sărbătorile de Paşte într-un pelerinaj la urgenţe.

“Numărul pacienţilor şi mai ales a pacientelor ce ajung la urgenţe în această zi de joi cu stări liportimice este dublu faţă de zilele obişnuite. Cele şapte săptămâni din Postul Paştelui au reprezentat o schimbare abruptă a regimului alimentar, în care restricţiile s-au asociat cu trecerea de la o alimentaţie bazată în principal pe alimente conservate, de origine animală, la o alimentatie bazată pe carbohidrati şi vegetale ce poate produce numeroase dezechilibre sau carenţe alimentare ce favorizează sau agravează unele afecţiuni. Lor li se adaugă cei cu reacţii alergice determinate de aditivii din alimentele de post”, a explicat Cond.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, doctor in ştiinţe medicale.

Doctorul mai precizează că în general este vorba despre forme clinice de gravitate redusă dar toate necesită imediat evaluare clinică, imagistică şi biologică pentru excluderea altei patologii precum şi tratament de specialitate.

Cum să nu ajungem la urgenţe în Săptămâna Patimilor

Specialiştii spun că şi regimul alimentar din post trebuie să ţina cont de: vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuuni preexistente.

Iată patru aspecte de care trebuie să ţinem cont neapărat, pentru a avea sărbători fericite. Regimul trebuie să fie:

2. adaptat caloric la necesităţile organismului, care să ţină cont de efortul fizic intens sau sarcină, dar care să nu aducă un exces caloric prin consumul de dulceaţă, nuci, făinoase, pâine şi fasole;3. care să ţină cont de afecţiunile asociate, în special metabolice (diabet) dar şi cardiovasculare sau neuropsihice (nevroze sau depresii);4. cu respectarea orarului de masă pentru a evitarea hipoglicemiile.

“Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt şi mult mai scumpe”, a mai spus Cond.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, doctor in ştiinţe medicale.

Însă chiar dacă produsele sunt scumpe acestea nu trebue înlocuite cu altele de proastă calitate pentru că sunt mai ieftine. În pieţele agro-alimengare găsim întotdeauna fructe şi legume proaspete la preţuri pentru toate buzunarele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net