Jucăriile se curăţă o dată pe săptămână
Când ai copil mic, curăţenia în casă este esenţială. Dar nu numai. Jucăriile lui, fiind obiecte pe care pune mâna zilnic, e bine să fie spălate şi dezinfectate periodic. Iată la cât timp şi cu ce substanţe poţi curăţa jucăriile, în funcţie de materialul lor.
„La fel ca majoritatea copilaşilor de vârsta sa, băieţelul meu obişnuieşte adesea să «transfere» tot ce apucă din mână în gură. Una dintre jucăriile sale preferate «de mestecat» e o maşinuţă. Din cauza acestui obicei al său, am grijă să-i curăţ amănunţit jucăriile. Vă spun asta atât în calitate de tătic, cât şi de specialist în ale curăţeniei bio", mărturiseşte Cătălin Colfescu, director Bio Cleaning (bio-cleaning.ro), firmă de servicii de curăţenie axată pe utilizarea produselor bio.
Cătălin Colfescu, director Bio Cleaning
Potrivit acestuia, este indicat ca prima dezinfecţie a jucăriilor să aibă loc imediat după achiziţionare. Nu se ştie în ce condiţii au fost păstrate în magazin, pe unde au căzut şi câte persoane au pus mâinile pe ele. Apoi, jucăriile trebuie curăţate în următoarele situaţii:
- când devin vizibil murdare- dacă s-au jucat şi alţi copii-musafiri cu ele- dacă cel mic sau alţi membri ai familiei sunt bolnavi- în afară de situaţiile de mai sus, se recomandă spălarea şi dezinfectarea jucăriilor o dată pe săptămână.
Jucăriile de pluş pot fi băgate în maşina de spălat. Pentru a le proteja, poţi folosi o plasă. „Recomand folosirea detergenţilor naturali. Cei obişnuiţi lasă diverse chimicale la suprafaţa jucăriilor", spune Cătălin Colfescu. Pentru a distruge stratul de praf de pe jucătiile de pluş, îngheaţă-le în congelator pentru 24 de ore. Această procedură este importantă mai ales în cazul copiilor care suferă de astm sau alte afecţiuni respiratorii.
Jucăriile se curăţă diferit în funcţie de materialul din care sunt făcute. Astfel, cele de lemn nefinisat se şterg cu un burete umed, apoi cu o cârpă uscată, care nu lasă scame.
Dacă te îngrijorează bacteriile, introdu jucăria în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde.Căldura va omorî corpii străini care au migrat spre interior pentru că, spre deosebire de plastic, lemnul este „permeabil" în faţa bacteriilor, lăsându-le să pătrundă în interior. O dată sau de două ori pe an lustruieşte jucăriile din lemn nefinisat cu ulei de măsline. Le vei asigura luciul şi le vei proteja parţial de bacterii.
Jucăriile din lemn finisat se spală cu apă şi puţin detergent natural, fără a o scălda în lichid. Apoi se lasă la uscat câteva ore. Dacă vrei să îndepărtezi doar petele de pe o anumită jucărie din lemn, foloseşte o soluţie compusă din oţet şi apă distilată. La fel de bine funcţionează metoda cu bicarbonatul de sodiu şi un burete abraziv.
Plasticul şi metalul „strâng" bacteriile la suprafaţă. De aceea, se spală în apă fierbinte, la care se adaugă puţin detergent natural. Dacă o jucărie e zgâriată în exces, nu o mai lăsa pe mâna copilului. Zgârieturile prezintă unul dintre „cuiburile" preferate ale bacteriilor. Jucăriile din plastic, acestea se pot băga în maşina de spălat vase.
Ingrediente de care ai nevoie
Pentru curăţarea jucăriilor, ai nevoie de:
- Oţet şi apă distilată- 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 250 ml de apă- Apă fiartă pentru jucăriile mai rezistente- Soluţii de curăţare bio