La 36 de ani, elev în clasa I, coleg de bancă cu fiul său
Anton Gabor, de 36 de ani, este un rom din Târgu Jiu care abia acum învaţă să scrie şi să citească. Situaţia este cu atât mai neobişnuită cu cât bărbatul împarte aceeaşi bancă cu fiul său Matei Gabor, de 10 ani. 44 de persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani învaţă la Şcoala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu în clasele I-IV.
„A doua şansă” este un program care se desfăşoară de mulţi ani, însă nu a avut mare succes. Prejudecăţile, ruşinea sau chiar mândria i-a ţinut pe romii cu vârste înaintate departe de şcoală. Acum, la o şcoală dintr-un cartier periferic al municipiului Târgu Jiu, 44 de romi s-au reapucat să înveţe literele şi bastonaşele. Anton Gabor are 36 de ani şi este în clasa I la Şcoala generală „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. „Sunt la bastonaşe. Am scris cam patru pagini. Acum încep să scriu literele. Eu nu ştiu să scriu şi să citesc şi este foarte greu. Orice persoană trebuie să ştie să scrie şi să citească. Nu am fost deloc la şcoală. Când eram copil nu eram ascultător şi nu m-am dus la şcoală. În plus, eram mereu cu părinţii pe unde aveau de lucru. Noi ne ocupăm cu montarea de tablă pe case. M-am mutat dintr-o parte în alta cu familia şi aşa au trecut anii. Dacă merg la poştă, nu pot să completez o cerere şi rog pe altcineva. Este foarte greu. E ruşinos ca un om la vârsta mea să cer ajutorul unei alte persoane pentru că nu ştiu să scriu sau să citesc. Este foarte bine la şcoală. Coleg de bancă e fiu-meu, Matei, care mai râde de mine, pentru că el este elev într-a VI-a!”, a povestit Anton Gabor. Bărbatul are trei copii, două fete care deja s-au căsătorit şi au absolvit cinci clase, şi pe Matei.
Un număr de 44 de persoane sunt înscrise în ciclul primar, în programul „A doua şansă“. Livia Zamfir, directorul Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, una dintre instituţiile înscrise în acest program, spune că cel mai vârstnic elev are 60 de ani.
Click! spune
Cristian Gârdu, inspector şcolar pe problemele comunităţii rome, spune că la nivelul judeţului Gorj sunt înscrişi în programul „A doua şansă“ 450 de cursanţi: „Sunt interesaţi să înveţe. Programul are ca obiectiv reducerea abandonului şcolar şi se adresează celor care au depăşit cu patru ani vârsta de şcolarizare. Orice persoană se poate înscrie în acest program, nu doar cele de etnie romă”.