Liderii Europei au decis ce se va întâmpla cu Grecia. Patru conducători au luat hotărârea
Primele soluții propuse de liderii europeni și cele al grecilor par a nu fi pe placul tuturor liderilor UE. Grecia se află în fața unui alt scenariu, orchestrat de mai marii Zonei Euro, care va fi definitivat până la sfârșitul lunii iulie. Iată ce i-ar putea aștepta pe greci.
Ultima oră: S-a ajuns la un acord. Tsipras, Merkel, Holland și Tusk vor prezenta liderilor europeni soluția aleasă în cazul Greciei. După 12 ore de negocieri, începute duminică noapte, cei patru au ajuns la un acord în ceea ce privește soarta Greciei. Planul va fi prezentat celor 19 lideri ai Zonei Euro, precizează surse din cadrul întâlnirii, citate de AFP.
Liderii europeni coc un al treilea plan de „ajutorare” a grecilor, popor ajuns la mila tuturor. Surse europene, citate de AFP și de site-ul 20minutes.fr, spun că liderii europeni sunt deciși să impună Greciei alte măsuri coercitive, printre care și „abandonarea unor părți de suveranitate”, în schimbul unui ajutor de redresare. În termeni mai puțin formali, acest lucru înseamnă renunțarea parțială la dreptul de a se autoguverna, în schimbul ștergerii datoriilor. Iată mai jos cum arată cel de-al treilea plan de salvare a Greciei.
Grecia, pe tușă. „În cazul unui eşec în găsirea unui acord, Greciei i se va propune să negocieze rapid o ieşire temporară din zona euro, cu posibilitatea de a-şi restructura datoria”, se arată în acest document obţinut de agenția AFP. Acest pasaj este pus între paranteze, pentru a se arăta că nu a obţinut acordul tuturor miniştrilor şi că le revenea şefilor de stat şi de guverne să tranşeze. Este pentru prima dată când este evocată atât de clar o asemenea opţiune, scrie Mediafax.
Datoriile rămân. Liderii europeni au respins vehement ștergerea tuturor datoriilor Greciei. Însă nu s-a ignorant posibilitatea restructurării parțiale a sumelor datorate. „În contextul unui eventual program (...), Eurogrupul este pregătit să aibă în vedere posibile măsuri suplimentare în vederea unei uşurări a serviciului datoriei greceşti, dacă va fi nevoie”.
Măsuri urgente. Pentru ca ajutorul să vină necondiționat, Grecia trebuie să facă dovada că a luat măsurile urgente propuse pentru restabilirea încrederii creditorilor în autorități. Aici este vorba de o serie de acte normative cu privire la norma TVA, la nivelul pensiilor, la independența Oficiului de Statistică. Aceste legi noi reprezintă o condiţie prealabilă în vederea reluării negocierilor asupra unui plan de ajutorare.
Reforme. Grecia e obligată să o ia de la capăt în domenii în care le credea a fi conform standardelor UE. Acum, aceste standarde s-au schimbat, ștacheta a fost ridicată, iar grecii trrebuie să sară mai sus. „Este necesar ca propunerile greceşti de reforme să fie consolidate în mod considerabil, pentru a ţine seama de puternica deteriorare economică şi bugetară a ţării”, se arată în document. Asta înseamnă că Grecia trebuie să-și asume reforme pe toate palierele economiei, concomitent cu luarea unor măsuri de accelerare a privatizării, de reducere a costurilor administrative, de facilitare a supravegherii instituţiilor internaţionale şi impunerea unui drept al instituţiilor de a vedea proiecte normative greceşti.
Ruperea Greciei. În final, Eurogrupul cere Atenei să-și abandoneze părți de suveranitate, adică să renunțe la dreptul ei inalienabil de a se conduce singură, de a decide ce e bine pentru cetățenii ei. Grupul menționează că guvernul grec va fi obligat să prezinte instituțiilor europene proiectele sale de reformă înainte ca acestea să fie trimise în Parlamantul grec pentru discutare.