Lista alimentelor care s-au scumpit în această perioadă. Prețul salamului și al laptelui a crescut față de luna trecută
O analiză a Consiliului Concurenţei arată că alimente frecvent cumpărate precum salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019. La polul opus, ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul au mai scăzut din preț.
Consiliul Concurenţei anunţă că românii trebuie să plătească acum doi lei în plus pentru un kilogram de salam Victoria, care putea fi cumpărat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, în timp ce în decembrie anul trecut preţul era cu 2,01 lei mai puţin (27,07 lei/kg), informează Agerpres.
La ce produse alimentare au crescut prețurile
În cazul roșiilor, în prezent un kg costă 9,29 de lei, în creştere cu aproape doi lei faţă de începutul anului. Roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019.
Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg.
Laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, iar în ianuarie preţul era de 4,10 lei.
În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta avea un preţ de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în 23 martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie, 1,80 lei în ianuarie 2020. Pâinea intermediară tot de 300 de grame a consemnat o creştere de la 1,44 lei la finalul anului trecut la 1,92 lei în martie 2020.
În cazul cărnii de porc, doar cotletul feliat înregistra o creştere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg în decembrie la 21,11 lei/kg în 23 martie.
Preţul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.
Alimentele al căror preț a scăzut
Restul sortimentelor de carne de porc înregistrau uşoare scăderi faţă de decembrie 2019, o lună în care consumul acestui produs creşte considerabil.
Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în 23 martie, restul sortimentelor (pulpe întregi, pulpe inferioare, piept de pui dezosat) consemnând scăderi de preţ de până la un leu.
Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de preţul din toate cele trei luni analizate, iar preţul ouălor avea aceeaşi tendinţă pe toate cele patru categorii de mărime analizate (S,M, L, XL).
Preţul unui kilogram de ceapă galbenă era pe 23 martie de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie, 3,09 lei în ianuarie, iar pentru fasolea boabe era un preţ de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg în februarie și 11,55 lei/kg în ianuarie.