”Lista Rușinii” este constituțională. CCR a decis că ANAF poate publica lista rău-platnicilor la bugetul de stat

Ultima actualizare:

”Lista Rușinii” se întoarce. Curtea Constituţională a României a decis că lista datornicilor publicată de ANAF este legală și poate fi publicată. Documentul nu se mai publică din anul 2019. Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial.

Concret, prin decizia CCR apărută în Monitorul Oficial nr. 403/2021, s-a stabilit că măsura publicării, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a listei persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante reprezenta un mijloc pentru o mai bună colectare, de către stat, a impozitelor și taxelor. În plus, documentul nu punea ”în discuție aspecte cruciale ale vieții private”, motiv pentru care este constituțional iar toate plângerile la CEDO pe această speță se clasează.

Ce este ”Lista Rușinii” a ANAF și de ce nu a mai fost publicată

Pe ”Lista Rușinii” erau publicate informații despre persoanele fizice care înregistrau datorii restante la stat de peste 15.000 de lei, relatează româniatv.net. Ce conținea ”Lista Rușinii”

-numele complet al persoanei fizice care avea datorii restante;

-localitatea domiciliului fiscal (sau unde locuia efectiv, dacă adresa unde locuia era diferită de cea de domiciliu); precum și

-cuantumul exact al obligațiilor fiscale restante (principale și accesorii, dar și care dintre acestea erau contestate și care nu erau contestate de către debitor).

Potrivit deciziei CCR, publicarea listei de către ANAF este o practică acceptabilă și urmărește sporirea încasărilor bugetare iar informațiile nu intră în domeniul secretului datelor personale. Obligația publicării listei datornicilor e prevăzută de Codul de procedură fiscală și, în prezent, se aplică doar persoanelor juridice. CCR precizează potrivit sursei citate, că informațiile despre datoriile unei persoane fizice nu sunt date intime și personale, așa cum le identifică normele avute în vedere de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Date intime și personale sunt considerate în schimb următoarele: situația sănătății, atitudinea referitoare la religie, dar și orientarea sexuală. CCR a reținut, în egală măsură, faptul că, potrivit art. 162 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, înainte de publicare, obligațiile fiscale restante se notificau debitorilor persoane fizice, iar aceștia puteau astfel să evite ca numele lor să apară pe lista datornicilor.

Citiți și

ANAF publică lista datornicilor. Verifică dacă ești pe listă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net