Litoralul cu două fețe: plaje curate, plaje murdare
Odată cu minivacanţa de Paşte, pe Litoral a început sezonul turistic şi, totodată, sezonul controalelor. Majoritatea plajelor au fost preluate de administratori privaţi, care trebuie să aibă grijă de ele pe întreaga vară. Multe plaje sunt curate şi îmbietoare, altele arătau dezolant după plecarea turiştilor.
Măsuri pentru noul sezon la Marea Neagră! „Faţă de anii trecuţi, este o îmbunătăţire în ceea ce priveşte scoaterea deşeurilor de pe plajă. Arată mai bine şi nu a început încă sezonul. Am văzut însă câteva şantiere care intră în contrast puternic cu plajele. Sunt şantierele unde avem dezvoltări imobiliare, în special la Năvodari şi Mamaia. Există grămezi mari de deşeuri provenite din construcţii, la numai câţiva metri de plajă”, explică Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.
Situaţia e similară pe tot Litoralul românesc, scrie adevarul.ro. Dacă plajele au fost curăţate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi apoi predate operatorilor privaţi, prin staţiuni este misiunea administraţiilor locale sau a fiecărei persoane private să păstreze curăţenia.
„Aici avem o lentoare din partea autorităţilor şi încercăm să punem presiune”, arată Berceanu. „În sudul Litoralului, în spatele lizierelor sunt multe deşeuri aruncate pe terenurile agricole. Primăriile ne-ar ajuta foarte mult să identifice proprietarii şi să le aducă la cunoştinţă că depozitarea gunoaielor se pedepseşte”, completează comisarul general al Gărzii de Mediu.
În Vama Veche, după prima noapte fără restricţii au apărut imagini dezolante: sticle şi alte gunoaie răspândite pe nisip. În acest caz, operatorul privat de plajă trebuie să ia măsuri pentru a o curăţa imediat.
„Eu aş marşa foarte mult pe educaţie, iar Vama Veche este locul unde poţi face educaţie de mediu. Am văzut câteva tomberoane în care se vor colecta selectiv deşeurile. Poate reuşim să exportăm acest model şi în alte staţiuni de pe Litoral. Punem aceste tomberoane pe fracţii şi le ridicăm la maximum şase ore pe cele cu deşeuri umede”, încheie Octavian Berceanu.