Locul din România, considerat unul dintre cele mai fascinante din țară, riscă să dispară. Care este cauza: „Întregul ecosistem se va distruge. Situația este disperată”

Este una dintre cele mai frumoase zone din România, însă, din păcate, ar putea deveni istorie din cauza lipsei de apă. Seceta extremă din această vară a contribuit la situația actuală și a distrus mare parte din ecosistem. Rezervația de la Dumbrăvița, cunoscută drept „Delta din Carpați” graţie celor patru lacuri din zonă şi a vegetaţiei speciale, este la un pas de dispariție.

Delta din Carpați, uscată de secetă / foto: captură video Kanal D
Delta din Carpați, uscată de secetă / foto: captură video Kanal D

Lacul Dumbrăvița, una dintre cele mai fascinante zone din țară, a ajuns aproape de nerecunoscut. Seceta persistentă din această vară a uscat pământul, iar apa s-a evaporat aproape complet în ultimele luni. De asemenea, Delta din Carpați, numită așa grație celor patru lacuri din zonă și a vegetației speciale, este casa mai multor specii de pești, păsări și insecte.

Din păcate, acestea mor în timp ce apa se evaporă şi pământul e tot mai uscat. Deși un proiect a fost finalizat în acest sens, soluția nu a avut succes tot din cauza secetei.

„Situația este disperată!”

Întregul ecosistem se va distruge, evaporația a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi, dacă nu luni deja. Situația este disperată! În urmă cu doar câteva luni autoritățile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei. Au modernizat o conductă veche și au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălțile cu apă din două râuri apropiate. Soluția însă nu a avut succes tot din cauza secetei”, a explicat profesorul universitar al Facultății de Silvicultură, Dan Ionescu, pentru Kanal D.

Rezervația de la Dumbrăvița, care se întinde pe o suprafață de 415 ha, este arie naturală protejată. Este cea mai importantă zonă de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov, dar şi un rai al pescarilor.

Și Delta Văcăreşti este în pericol

Aproape în aceeași situație este și Delta Văcăreşti din Capitală, casa a 180 de specii de păsări, cele mai multe protejate la nivel național și internațional. Sutele de specii de pești, păsări și plante care fac parte din ecosistemul parcului național Văcărești sunt amenințate de seceta persistentă și ar putea dispărea.

„Suntem pregătiți să intervenim dacă situația scapă de sub control și observăm un pericol la adresa viețuitoarelor din parc. Deci, cu siguranță un risc există”, a precizat Alexandru Birău, biolog al Parcului Văcăreşti, pentru Observator

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net