Animalul care este pe cale de dispariție. Este văzut din ce în ce mai rar în orașe și chiar în unele zone rurale

Un fenomen ciudat se întâmplă în Europa. Una dintre cele mai comune specii de păsări, care se găsește și în mediul urban, și în mediul rural, este pe cale de dispariție! Este vorba despre micuțele vrăbiuțe.

Fenomenul ciudat care ia amploare în întreaga Europă: dispar vrăbiile! / foto: Pexels
Fenomenul ciudat care ia amploare în întreaga Europă: dispar vrăbiile! / foto: Pexels

În ultimele decenii, o parte semnificativă din vrăbiuțele din Europa a dispărut. Sunt din ce în ce mai rare în orașe și chiar în unele zone rurale. Acest declin nu este un fenomen izolat, ci reprezintă o tendință globală.

Cauza acestui fenomen uimitor nu este pe deplin clară, dar ornitologii și experții în conservare depun eforturi pentru a înțelege mai bine situația, efectuând cercetări ample, monitorizând populațiile de vrăbii și studiindu-le comportamentul.

Această criză afectează toate speciile acestei familii de păsări. Este un declin generalizat care a avut un impact deosebit de grav în Europa și nu este vorba doar despre o anumită specie sau populație. Declinul vrăbiilor nu este o problemă doar pentru aceste păsări, fiind un semnal de alarmă pentru întregul ecosistem urban, căci declinul acestora ar putea indica probleme mai ample care afectează biodiversitatea și sănătatea ecosistemelor urbane.

Teorii. De ce dispar vrăbiuțele

Există mai multe teorii care încearcă să explice dispariția treptată a vrăbiuțelor în Europa, iar majoritatea au un numitor comun: pentru aceste păsări mici, dezvoltarea și creșterea accelerată a orașelor par să avanseze într-un ritm nesustenabil.

Una dintre cele mai acceptate ipoteze este reducerea spațiilor verzi. Odată cu extinderea zonelor urbane, vrăbiile își pierd habitatul natural. Prin urmare, parcurile urbane, grădinile și alte spații verzi care au oferit cândva adăpost și surse de hrană pentru aceste păsări devin din ce în ce mai rare.

Poluarea aerului este o altă cauză. Emisiile de gaze cu efect de seră și alți poluanți pot afecta negativ sănătatea vrăbiuțelor și pot reduce speranța de viață și capacitatea de reproducere.

Cel din urmă posibil factor este utilizarea pesticidelor în zonele agricole din apropierea orașelor. Aceste substanțe chimice pot reduce disponibilitatea insectelor, care sunt o parte importantă a dietei vrabiei.

Vrăbiuțele se confruntă și cu alte provocări

Pe lângă amenințările deja menționate, vrăbiile se confruntă cu multe alte provocări. Dintre acestea, creșterea nivelului de poluare este o problemă serioasă. Poluarea aerului, în special, poate afecta negativ sănătatea vrăbiuțelor și poate reduce speranța de viață și capacitatea de reproducere.

Concurența pentru hrană este o altă amenințare semnificativă. Pe măsură ce populațiile altor specii de păsări cresc în orașe, precum pescărușii și corvidele, vrăbiile trebuie să se lupte din ce în ce mai mult pentru a găsi suficientă hrană. Păsările mai mari și mai agresive pot domina adesea sursele de hrană.

Amenințarea prădătorilor este un alt factor care contribuie la scăderea numărului de vrăbii. Cum majoritatea dintre noii sosiți în orașe sunt prădători naturali ai vrăbiuțelor, crește riscul pentru aceste păsări mici. Mai mult, o amenințare suplimentară o poate reprezenta schimbările climatice.

Schimbările de temperatură și regimurile de precipitații pot modifica ecosistemele și pot afecta negativ supraviețuirea multor specii de păsări, inclusiv a vrăbiilor. Dar, există multe organizații și cercetători care lucrează pentru a studia și proteja vrăbiuțele și alte păsări, potrivit știripesurse.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
val inundatie noroi
image
image
image
image
image
image
Clara Ward, Princesse de Caraman Chimay (1873 1916) C jpg
soborul sfintilor romani noua icoana va include sfintii proclamati in 2025 jpeg webp
spital kiev bombardat X jfif
Biserica Corbii de Piatra jpeg
shutterstock 1574410906 jpg
index jpeg
Aeronava Tarom foto Loredana Cioclei jpg
andrew stanton record mondial captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net