Lovitură grea pentru miniștrii lui Dragnea: ”Demisiile nu pot fi retrase”
Douăzeci de miniştri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, astăzi, cereri de retragere a demisiei. Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spune clar că solicitările sunt lipsite de obiect.
Cererile de demisie au fost trimise prin poștă, pe 15 iunie, iar astăzi s-au trezit că vor să revină în funcții. Nu se poate! O spune răspicat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
”În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Practic, s-a luat act de depunerea demisiilor, acestea devenind irevocabile, conform art.6 din Legea 90/2001. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu.
Ea a precizat că nu se pune problema dacă miniştrii se mai pot întoarce la muncă sau nu deoarece aceștia şi-au exercitat atribuţiile şi în aceste zile. Și atunci care este motivul care stă în spatele cererilor de retragere?
”Au venit la muncă. Au fost câţiva care şi-au delegat dreptul de semnătură către un secretar de stat sau către secretarul general din minister, dar în majoritatea lor covârşitoare au venit la muncă”, a mai precizat Alina Petrescu.
Cererile sunt identice și cu greșeli gramaticale
În retragerea demisiei cu toții au scris că au renunțat la funcție dintr-o formă de protest, dar că având în vedere că moțiunea de cenzură a trecut ei vor să revină în Guvern. Culmea este că toate solicitările sunt identice, doar numele și instituția diferă.
”Este interzis cumva să discutăm între noi? De ce trebuie sa va dau explicații”, s-a răstit Titus Dobre, ministrul demisionar de la Turism, la jurnalistul de la Digi 24, care l-a întrebat cum de au ajuns să le întocmească la fel. Asta, deși, cu câteva secunde înainte spusese că și-a formulat singur, în biroul de la minister, cererea de retragere a demisiei.
În pus, documnetle conțin un text alambicat, care conține și greșeli gramaticale, precum ”membru a Guvernului”, în loc de ”membru al Guvernului”.
Cine sunt semnatarii
Semnatarii lor sunt Teodor Meleșcanu, ministrul de externe, Sevil Shhaideh, vicepremier și ministrul dezvoltarii, Alexandru Petrescu, ministrul pentru mediul de afaceri, Gabriel Leș, ministrul apărării, Mircea Dobre, ministrul turismului, Ana Birchall, ministrul pentru afaceri europene, Petre Daea, ministrul agriculturii, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Florian Bodog, ministrul sănătății, Mihai Tudose, ministrul economiei, Adriana Petcu, ministrul apelor, Toma Petcu, ministrul energiei, Pavel Nastase, ministrul educației, Alexandru Cuc, ministrul transporturilor, Tudorel Toader, ministrul justiției, Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul mediului, Viorel Ștefan, ministrul finanțelor, Marius Dunca, ministrul tineretului și Andreea Pâstârnac, ministrul românilor de pretutindeni. Interesant este ca printre cei 20 de miniștri nu se află Lia Olguța Vasilescu și Carmen Dan.