Lovitură pentru pensionari! Ce pensie va avea un român care are un salariu de 8.000 de lei în prezent
Majoritatea românilor care se află în câmpul muncii plătesc sume impresionante pentru a-și asigura pensia la bătrânețe. Din păcate, însă, calculele arată că după ce vor ieşi la pensie, oamenii nu vor primi bani suficienţi și ajung astfel să trăiască de pe o zi pe alta.
În ceea ce privește pensiile, acum avem posibilitatea de la Casele Județene la un buletin de calcul, pentru a vedea exact câți bani vom încasa atunci când ne vom retrage din câmpul muncii. Spre exemplu, la un simplu calcul, cineva care câștigă 4.000 de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, pe lună, și iese la pensie în 2033, va avea o pensie de 1.250 de lei, fără a fi cotizat niciodată la pensiile private obligatorii.
Ce pensie va avea un român care are un salariu de 8.000 de lei
Mai urcăm o treaptă în materie de brut, cu aproximativ 2.000 de lei. Astfel, la un salariu de aproximativ 6.000 de lei, pensia de peste 10 ani nu va fi mai mare de 1.870 de lei, deci, din nou, o sumă derizorie, care nu va permite nimănui să aibă parte de un trai decent.
Dacă în aceste momente, un angajat câștigă un salariu brut de 8.000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia acestuia în 2033 va fi de 2.500 de lei. Cei care vor să obține o pensie de minim 3.000 de lei, ar trebui să primească brut de la angajator peste 10.000 de lei.
La finalul anului 2022, România avea 4.7 milioane de pensionari, potrivit Antena3.ro. De asemenea, acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă, cu un simplu click pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice - vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării. Poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare, recalcularea pensiei.
Aceasta se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Prin urmare, este posibil să se solicite recalcularea dreptului de pensie după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minim 12 luni.