«Luaţi OMIZILE de pe mine!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu muşcă, nu ustură, nici nu te umplu de bale. Îţi furnică şira spinării când se târăsc pe tine, dar, în rest, sunt „fete" de treabă. Omizile păroase de dud, care au invadat Capitala, fac însă ravagii în spaţiile verzi din oraş. Click! a participat ieri la o şedinţă de dezinsecţie. A fost măcel.

Puţin peste 30 de oameni, angajaţi ai Centrului de Protecţie a Plantelor din Capitală, sunt singurii prădători ai omizilor.

Doar atâţia au mai rămas dintre cei care duc lupta cu „lighioanele" care ne ronţăie copacii şi plantele. Cornel Ionescu (32 de ani) e unul dintre ei. Ieri, pentru el a fost zi de stârpire a miriapodelor care au invadat tot oraşul.

„Operaţiunea monstrul" a început la 8.00 dimineaţa în sectorul 4, cel mai afectat de atacul omizilor. Suntem pe strada Parincea, de unde au sosit zeci de sesizări de la bucureşteni.

„Folosim insecticid Fury, o substanţă bună pentru acest tip de dăunător. Am diluat 120 ml în 600 de litri de apă şi a rezultat o soluţie care ar trebui să le trimită în lumea viselor", ne-a spus Ionescu, înainte de a lansa contraatacul asupra larvelor.

Zis şi făcut. La primul jet de insecticid, omizile s-au oprit din ronţăit. Gustul „otrăvii" le-a tăiat toată pofta. La al doilea jet au căzut late şi au început să se zvârcolească pe caldarâm ca un drogat în sevraj. În 15 minute nu mai mişca una. „Misiune îndeplinită", râde satisfăcut Cornel Ionescu.

Invazia omizilor păroase a dat peste cap toate statisticile specialiştilor. „În 2004 ne-am confruntat cu o situaţie asemănătoare.

Numărul lor e acum totuşi mai mare. În general, acest tip de omidă se hrăneşte cu frunzele duzilor şi ale altor pomi fructiferi, însă, inexplicabil, a prins gustul şi a circa 200 de arbori şi plante", ne-a spus Tudorel Popa, şeful serviciului de tratamente fito-sanitare din cadrul Centrului de Protecţia Plantelor.

Nu transmit boli

Omizile au opt stadii e dezvoltare, de la ou, la fluture. În stadiul de larvă, atacă spaţiile verzi de două ori pe an (la începutul şi la sfârşitul verii ).

Iarna se retrag în scoarţa copacilor, în subsoluri ori în locuinţe unde iernează sub formă de pupă. În martie prind aripi şi ne bucură văzul fiindcă iau formă de fluturi.

Ieri, echipajele Primăriei Capitalei au avut de rezolvat 93 de sesizări venite de la bucureşteni. Ei s-au plâns că larvele le-au intrat chiar şi în case

simeon stalpnicul png

Nu atacă omul în nici un fel, nu transmit boli, nici nu provoacă iritaţii. Soluţiile folosite de angajaţii Centrului de Protecţia Plantelor nu sunt nici ele toxice pentru om, doar puţin iritante.

Dacă intraţi în contact cu ele, e bine să vă spălaţi repede cu apă. Soluţia nu pătează şi nu afectează vopseaua maşinilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net