Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru: „Plec cu conștiința datoriei împlinite”
Ludovic Orban a anunțat că își depune mandatul de premier, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie. La doar o zi după „eșec”, acesta a decis să renunțe la funcție.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, 7 decembrie, că demisionează din fruntea guvernului. Decizia vine după o discuție avută cu președintele Klaus Iohannis, în care șeful statului i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare. Ludovic Orban nu va mai fi propunerea de premier pentru noul guvern.
Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier al României
„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban.
„România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezintă voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta ca vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a mai spus Orban.
„Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună, în care România s-a confrunat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii alături de ceilalți cetățeni ai lumii s-au confruntat cu o pandemie”, a declarat Ludovic Orban, după ce și-a anunțat demisia.
„Am încercat să-mi fac datoria și plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite”, a mai spus premierul Ludovic Orban. El a mai spus că „obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocieri ” și „de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD”.
Demisia lui Ludovic Orban vine după ce PNL a obținut aproximativ 25% din voturile exprimate, într-un scrutin marcat de absenteism. Acest lucru înseamnă demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative. Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament (20 decembrie).