Ludovic Orban a făcut în Parlament bilanțul luptei anti-Covid. PSD anunță că depune moțiunea de cenzură pe 17 august

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban a dezvăluit că doar 24 de cadre medicale din toată țara s-au dat voluntare să lupte cu virusul ucigaș
Ludovic Orban a dezvăluit că doar 24 de cadre medicale din toată țara s-au dat voluntare să lupte cu virusul ucigaș

La cererea președinților Senatului și Camerei Deputaților, premierul Ludovic Orban prezintă miercuri, în plenul reunite al celor două Camere, un raport referitor la măsurile Guvernului împotriva răspândirii COVID-19.

Premierul Ludovic Orban s-a plâns că perioada de trei săptămâni în care nu a existat legislație pentru a se lupta eficient cu pandemia a paralizat din toate punctele de vedere autoritățile și a favorizat răspândirea bolii.

-Salut decizia Parlamentului de a avea această dezbatere pe aceste trei teme fundamentale pentru societatea românească. Am înaintat preşedinţilor celor două Camere un raport care urmăreşte măsurile pe care le-am luat şi pe care continuăm să le luăm atât în privinţa combaterii epidemiei cu coronavirus, cât şi în ceea ce priveşte organizarea alegerilor şi începerea anului şcolar”, a afirmat Orban, la începutul discursului său din Parlament. 

-Încep prin a vă spune că ne-am confruntat cu o situaţie extrem de dificilă pe care o ştie toată lumea. S-a datorat faptului că pe o perioadă de 3 săptămâni, autorităţile sanitare, Guvernul, au fost lipsite de instrumentele legale pentru a putea lupta cu răspândirea virusului”, a continuat premierul. 

-Au fost probleme și le știe toată lumea cu aprobarea noii legislații, care reglementa tot ce trebuie făcut pentru a lupta eficient cu boala.

-Știm bine că, practic, detaşările efectuate în perioada stării de urgenţă, fără acordul conducătorului instituţiei sau al angajatului care urma a fi detaşat, detaşările au devenit aproape imposibile. Am pierdut efective importante, în cadrul serviciilor de ambulanţă, structurilor sanitare. A doua măsură cu impact negativ a fost blocarea concursurilor, nu am putut organiza concursuri pentru angajarea în structurile implicate în efortul de combatere a răspândirii virusului.

-În perioada după decizia CCR, noi am avut aproximativ 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut lua nicio măsură. Toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact, prin anchetele epidemiologice, de asemenea au fost libere.

-Nu s-a putut dispune nicio măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus şi pe măsurile de relaxare luate gradual, în baza evaluării riscului epidemiologic. Acest lucru a dus la o creştere semnificativă a numărului de cazuri

-Imediat am dispus măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp de la adoptarea legii până azi am ajuns a avea peste 10.000 de persoane internate în spital sau în diferite spaţii. De asemenea, s-a dispus carantinarea, şi aici mă refer la contacţi, pentru aproape 40.000 de români. S-a dispus izolarea la domiciliu, practic tratarea la domiciliu sau un spaţiu declarat de persoana infectată pentru aproape 15.000 de români. Vă daţi seama? Puteţi cuantifica ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost adoptată legea?

-S-au dispus peste 1.500 de detaşări. Peste 1.000 din aceste detaşări sunt la direcţiile de sănătate publică. Dacă nu puteam avea aceste detaşări, suprasolicitarea ar fi dus la o reducere a eficienţei combaterii virusului. Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să efectueze anchetele epidemiologice şi într-un număr crescut de cazuri, viteza cu care se fac e vitală. De altfel, MS a şi emis un ordin în care a stabilit nişte proceduri clare, termenul în care să se dispună realizarea anchetei şi termenul pentru măsurile aferente anchetei epidemiologice”, a mai adăugat premierul.

-Cred că sunt 458 de români trataţi azi în terapie intensivă. Sunt judeţe care sunt mai afectate, Bucureşti şi exista riscul suprasolicitării capacităţii tratării în secţiile ATI. Am luat măsuri extrem de energice de a creşte numărul de paturi în secţiile ATI. Dar chiar şi acolo unde am asigurat paturi, fără detaşarea medicilor anestezişti, asistenţilor medicali, degeaba ai paturi, ventilatoare, dacă nu ai personal. Am crescut cu aproape 130 de paturi, numărul de paturi în secţiile ATI. Mai avem la Braşov, la Matei Balş posibilitatea de a creşte numărul de paturi. ”, a adăugat premierul.

-Am crescut constant capacitatea de testare – de la 400-500 de teste în prima fază a epidemiei, sunt zile în care putem să facem şi 2.500 de teste, iar obiectivul nostru e creşterea capacităţii cu aparatură Real Time PCR, în unităţi specializate. Dacă ai capacitate mai mare de testare, poţi să identifici mai uşor o persoană şi să dispui mai repede măsurile de tratate, de dispunere a anchetei epidemiologice.

PSD a cerut raportul dar depune moțiune de cenzură

Deși președinții Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și al Senatului, Robert Cazanciuc au cerut un raport de la premier privind măsurile luate în pandemie, hotărârea PSD era luată chiar dinainte de depunerea documentului. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD a anunțat după discursul lui Ludovic Orban că PSD va depune moțiunea de cenzură luin, 17 august, deci înainte de congresul PSD programat pe 22 august

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net